jueves, 22 de agosto de 2013

Sebastià Busquets Servera “Bússer” (Palma, 1915 – Santanyí, Mallorca, 6 d’agost de 2000)

Pintor, galerista, emmarcador i llibreter. Estudia pintura amb Gabriel Mates, Ernest Curiel i Archie Gittes. La seva obra de bon començament reflecteix l’admiració que sent per Antoni Gelabert i Tito Cittadini. Dedicat al paisatge, la seva temàtica explora Cala Figuera (Santanyí), la costa de Santanyí i Gènova (Palma). També fa natures mortes.

Les seves composicions es caracteritzen per la proporció i l’equilibri i per un cromatisme mesurat. La pinzellada en uns casos és curta i empastada, semblant a la de la darrera etapa d’Antoni Gelabert. En altres ocasions, la pinzellada és llarga i fluïda, similar a la de Tito Cittadini, en qui s’inspira cada vegada més a mesura que passa el temps. En el paisatge inclou figures humanes esquemàtiques a la manera de Cittadini i de Josep Antoni Fuster Valiente. Fa ús de les tècniques de l’oli, l’aquarel·la, el guaix i el dibuix. Exposa per primera vegada a Galeries Costa el 1947. Posteriorment, exposa a Barcelona, Madrid, Palma i altres localitats de Mallorca.

El 1965 és guardonat amb el premi d’honor de pintura de la Diputació Provincial de les Balears. El 1949 rep la medalla de pintura del Saló de Tardor del Cercle de Belles Arts de Palma. El 1950 rep el premi d’aquarel·la del Saló de Tardor del Cercle de Belles Arts de Palma. El 1983 obté un premi en el Certamen Internacional de Pollença.

El 1941 funda Llibres Mallorca, que ven el 1947. El 1949 adquireix Galeries Danús (Palma), que es manté activa fins els primers anys 90. Jubilat el 1985, deixa la galeria en mans del fill i es retira a Santanyí, on mor als 85 anys.

Hi ha obra seva a la col·lecció de la Caixa de les Balears ‘Sa Nostra’, a la de l’Obra Cultural Balear i a col·leccions particulars. Té una entrada a la GEM i a la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears.

Els anys 70 vaig tenir l’oportunitat de conèixer-lo personalment i de fer algunes bones xerrades amb ell. Record la seva bonhomia, les aptituds de bon conversador que tenia, el cabal d’informació que tenia sobre el món de la pintura i l’arxiu de documentació i publicacions que manejava sobre els pintors de les illes.

 Cala Figuera (Sebastià Busquets)
 Sebastià Busquets "Bússser", Cala Figuera. Llonja de peix, oli/tela, 1988



Bibliografía

Cristina ROS, “Bússer”, ‘La Pintura i l’Escultura a les Balears’, t. 1, pàg. 332, Palma, 1996.

Miquel ALENYÀ, “La pintura moderna a Mallorca”, pàg. 58, Palma, 1996.

GEM, 2, 300-301.