viernes, 11 de enero de 2013

Josep Font Trias (Palma, 7 de juliol de 1913 – 4 de setembre de 2000)


Professor, jurista i filòsof. Es llicencia en Filosofia i Lletres, branca de filosofia, i en Dret a la Universitat de Barcelona (1932) i es diploma en Psicologia a l’Escola Superior de Psicologia, de la Universitat de Madrid (1934).
Josep Font Trias, 1963 c.
Imparteix classes a l’Institut Ramon Llull, de Palma, entre 1935 i 1983. El 1936 signa el document Resposta dels Mallorquins al Missatge dels Catalans. El 1942 guanya per oposició la càtedra de filosofia de l’Institut Ramon Llull, del qual és director (1955-59). És cap d’estudis i professor (1952-58) dels cursos de filosofia i de dret de la Universitat de Barcelona ubicada a l’Estudi General Lul·lià de Palma.

És vicepresident i delegat per a les Balears de la Fundació Dragan, magister de la Maioricensis Schola Lullística, soci d’honor de la Societat Arqueològica Lul·liana i vicerector i rector de l’Estudi General Lul·lià de Mallorca. Com a vocal del Consell Rector de l’Estudi General Lul·lià propicia la creació de la càtedra Ramon Llull (1959) que s’estableix amb col·laboració amb la Universitat de Barcelona.

Publica diversos escrits dedicats al lul·lisme, que el 2002 l’Estudi General Lul·lià aplega en un volum titulat “Escritos filosóficos”, que es publica amb transcripció, introducció i notes de Sebastià Trias Mercant. Vinculat a Esporles per ascendència familiar i residència, l’IES d’Esporles duu el seu nom.

Adquirí notorietat i anomenada com a professor de les assignatures de dret dels estudiants de Mallorca que s’examinaven com a alumnes lliures a la Facultat de Dret de la Universitat de Saragossa.

Vaig ser alumne seu a l’Institut Ramon Llull els cursos 1952/53, 1953/54 i 1954/55. Es va estrenar com a professor nostre amb una classe sobre Navicena, un personatge de la Grècia clàssica que es plantejava preguntes sobre qüestions relacionades amb les coses de cada dia, com ara quina diferència hi ha entre un carro i el conjunt dels elements que el composen separadament. Li demanarem, el 1980, que amb motiu del 25è aniversari de la nostra promoció, la del 1955, ens tornés a donar aquella classe i així ho va fer. Ens facilità, a més, l’explicació per escrit. Per a ell la filosofia més que un conjunt de coneixements era la capacitat d’una persona de fer-se preguntes sobre el món real que l’envolta. Amb les seves classes tractà d’infondre’ns ànsies de demanar-nos moltes coses. Les seves van ser unes de les classes millors que ens varen donar a l’Institut. Sovint ens plantejava preguntes sense donar-nos-en la resposta. Pensin, reflexionin, en parlin, ho discuteixin, donin voltes a les qüestions i tractin de resoldre-les. Les preguntes són més importants que les respostes, els interrogants són més útils que les definicions, la inquietud per saber és més determinant que el saber. També ens explicà el pensament de Plató, Aristòtil, Sant Bonaventura, Sant Tomàs, Hobbes, Spinoza, Russeau, Engels, Marx, Sartre... A les explicacions, s’agradava d’afegir-hi sempre una pregunta, un interrogant. Els filòsofs li interessen més que la filosofia i vol que tots els seus alumnes siguin una mica filòsofs.

Vaig coincidir amb ell al Consell Rector de l’Estudi General Lul·lià, la qual cosa ens permeté de compartir hores de feina i de conversa. Intel·ligent, lúcid, respectuós i comprensiu, es convertí per a mi en una persona entranyable i en un amic curull de seny i saviesa. Dimití de rector de l’Estudi General Lul·lià amb motiu de fer els 80 anys. Després les coses mai no varen ser iguals i me’n vaig anar (2005). Record que s’agradava de recordar amb orgull que havia impartit classes a uns 3.000 alumnes. Casat, és pare d'un fill, Sebastià. Després d’una vida llarga i fecunda, mor als 87 anys.


Bibliografia

GEM, 5, 382

DD.AA, “Qui és qui?”, 197, Palma 1999

BSAL, Necrològica de Josep Font i Trias, BSAL, 56, 527-528, Palma 2000

Josep FONT TRIAS, “Escritos filosóficos”, Estudi General Lul·lià de Mallorca, Palma 2002

Josep FONT TRIAS, “El cine y el menor”, conferència, Junta Protecció de Menors, Palma 1955

Josep FONT TRIAS, "Navicena", classe impartida a l'Institut Ramon Llull, transcrita per l'autor, Palma 1980

Bartomeu Font Obrador (Llucmajor, Mallorca, 28 de novembre de 1932 – 9 d’octubre de 2005)


Historiador especialitzat en la investigació de la història de Llucmajor i en l’estudi de la vida i l’obra de Juníper Serra.

Es llicencia en història (1959) a la Universitat de Barcelona i s’hi doctora (1967) amb la tesi titulada “Contribució mallorquina al coneixement dels indígenes de Califòrnia”. És professor (1968-70) de la secció delegada de la Universitat de Barcelona a l’Estudi General Lul·lià de Mallorca. És cronista oficial de Llucmajor (1966-2005), vocal del Consell Rector de l’Estudi General Lul·lià de Mallorca., director del Museu i Centre d’Estudis Juníper Serra, de Petra,(1975-2005), vicepresident de l’Associació d’Amics de Juníper Serra (1980-2005), president de la secció juniperina del Cercle de Balles Arts (1978-2005) i director de publicacions de la Societat Arqueològica Lul·liana.

Participa en diverses excavacions arqueològiques a Catalunya i Mallorca i publica, entre d’altres, les següents obres: “Història de Llucmajor” (9 volums), “Juníper Serra, l’empremta mallorquina a la Califòrnia naixent” (1988), “Joan Crespí, explorador i cronista franciscà a l’Alta Califòrnia” (1994), “Fray Juníper Serra, doctor de gentiles” (1998), etc. Al marge de les seves activitat d’investigador i executiu científic i cultural, porta amb l’ajut dels fills la direcció d’una empresa hotelera pròpia.

Pertany a la Reial Acadèmia de la Història, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i a l’Acadèmia de la Història de Mèxic. És acadèmic numerari de l’Acadèmia Mallorquina d’Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics. És ciutadà honorari de Sant Gabriel (Califòrnia) i fill il·lustre de Llucmajor (1999). És distingit amb la Creu d’Oficial de l’Ordre d’Isabel la Catòlica (1977) i amb el “Siurell de plata” (1972) del diari “Última Hora”.

El vaig conèixer i tractar en el marc del Consell Rector de l’Estudi General Lul·lià de Mallorca, a les reunions del qual assistia amb regularitat. Hi aportava empenta, seny i sentit de l’oportunitat amb discreció i lucidesa. Sabia mantenir amb elegància la independència de criteri respecte de Gabriel Rebassa, amb el qual discrepava lleialment. El pas del temps féu que quallés entre ell i jo una bona amistat, basada en una gratificant simpatia mútua i en la coincidència de criteris en nombrosos temes. Record la darrera entrevista que tinguérem. Era un diumenge al matí de l’estiu de 2005. Ens trobàrem a l’interior de la basílica de Sant Francesc, de Palma. Ell anava acompanyat de la dona, Francisca. Parlarem una estona i, sense dir-nos-ho, ens acomiadarem amb emoció continguda i amb paraules de simpatia i afecte. Mor als 72 anys, poc abans de fer els 73.


Bibliografia

GEM, 5, 380

ENCICLOPÈDIA.CAT, "Bartomeu Font i Obrador"

AJUNTAMENT DE LLUCMAJOR (Ed.), “Bartomeu Font Obrador”, dins “Fills Il·lustres de Llucmajor”

Joan VENY, “Bartomeu Font Obrador”, ‘Estudis Romànics’, 29, Barcelona 2007

DD.AA., Qui és qui? PROMOMALLORCA, 196, Palma 1999