viernes, 11 de enero de 2013

Bartomeu Font Obrador (Llucmajor, Mallorca, 28 de novembre de 1932 – 9 d’octubre de 2005)


Historiador especialitzat en la investigació de la història de Llucmajor i en l’estudi de la vida i l’obra de Juníper Serra.

Es llicencia en història (1959) a la Universitat de Barcelona i s’hi doctora (1967) amb la tesi titulada “Contribució mallorquina al coneixement dels indígenes de Califòrnia”. És professor (1968-70) de la secció delegada de la Universitat de Barcelona a l’Estudi General Lul·lià de Mallorca. És cronista oficial de Llucmajor (1966-2005), vocal del Consell Rector de l’Estudi General Lul·lià de Mallorca., director del Museu i Centre d’Estudis Juníper Serra, de Petra,(1975-2005), vicepresident de l’Associació d’Amics de Juníper Serra (1980-2005), president de la secció juniperina del Cercle de Balles Arts (1978-2005) i director de publicacions de la Societat Arqueològica Lul·liana.

Participa en diverses excavacions arqueològiques a Catalunya i Mallorca i publica, entre d’altres, les següents obres: “Història de Llucmajor” (9 volums), “Juníper Serra, l’empremta mallorquina a la Califòrnia naixent” (1988), “Joan Crespí, explorador i cronista franciscà a l’Alta Califòrnia” (1994), “Fray Juníper Serra, doctor de gentiles” (1998), etc. Al marge de les seves activitat d’investigador i executiu científic i cultural, porta amb l’ajut dels fills la direcció d’una empresa hotelera pròpia.

Pertany a la Reial Acadèmia de la Història, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i a l’Acadèmia de la Història de Mèxic. És acadèmic numerari de l’Acadèmia Mallorquina d’Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics. És ciutadà honorari de Sant Gabriel (Califòrnia) i fill il·lustre de Llucmajor (1999). És distingit amb la Creu d’Oficial de l’Ordre d’Isabel la Catòlica (1977) i amb el “Siurell de plata” (1972) del diari “Última Hora”.

El vaig conèixer i tractar en el marc del Consell Rector de l’Estudi General Lul·lià de Mallorca, a les reunions del qual assistia amb regularitat. Hi aportava empenta, seny i sentit de l’oportunitat amb discreció i lucidesa. Sabia mantenir amb elegància la independència de criteri respecte de Gabriel Rebassa, amb el qual discrepava lleialment. El pas del temps féu que quallés entre ell i jo una bona amistat, basada en una gratificant simpatia mútua i en la coincidència de criteris en nombrosos temes. Record la darrera entrevista que tinguérem. Era un diumenge al matí de l’estiu de 2005. Ens trobàrem a l’interior de la basílica de Sant Francesc, de Palma. Ell anava acompanyat de la dona, Francisca. Parlarem una estona i, sense dir-nos-ho, ens acomiadarem amb emoció continguda i amb paraules de simpatia i afecte. Mor als 72 anys, poc abans de fer els 73.


Bibliografia

GEM, 5, 380

ENCICLOPÈDIA.CAT, "Bartomeu Font i Obrador"

AJUNTAMENT DE LLUCMAJOR (Ed.), “Bartomeu Font Obrador”, dins “Fills Il·lustres de Llucmajor”

Joan VENY, “Bartomeu Font Obrador”, ‘Estudis Romànics’, 29, Barcelona 2007

DD.AA., Qui és qui? PROMOMALLORCA, 196, Palma 1999
No hay comentarios:

Publicar un comentario