viernes, 9 de noviembre de 2012

Anibal Nocetti (Buenos Aires, 1875 – 18 de desembre de 1957)

Pintor i dibuixant. Estudia Dret a la Universitat de Buenos Aires i obté la llicenciatura. Tot seguit, conscient de la seva vocació, estudia dibuix i pintura a la Sociedad Estímulo de Bellas Artes, de Buenos Aires, sota el guiatge de Francisco Parisi i Reinaldo Giúdici. Fa part dels artistes joves que es troben al taller d'Alejandro Bustillo, on coneix Tito Cittadini. Amplia estudis a París, on coneix Gregorio López Naguil, Rodolfo Franco i Roberto Montenegro. Juntament amb Montenegro és un dels darrers pintors americans que s’incorporen al grup de seguidors d’Anglada que s’estableixen a Pollença durant la Primera Guerra Mundial.

No se coneix la data de la seva arribada, ni la de la seva partida. Tot amb tot, l’arriba es degué produir entre 1916 i 1917, ja que el juny de 1917 participa en l’exposició col·lectiva del saló àrab de La Veda. També participa al primer Saló de Tardor de La Veda (novembre 1917). El març de 1920 fa una exposició individual a La Veda i obté crítiques elogioses. Posteriorment exposa a Pollença. Segons la GEM marxa de l'illa el 1923, per bé que és possible que ho fes abans.

Com a dibuixant fa ús, sobretot, del llapis de carbó. Les figures omplen el paper, respiren força i transmeten naturalitat. Combinen masses denses de color amb elements que creen sensacions de lleugeresa i fragilitat. Construeix olis de concepció angladiana i execució propera a les solucions característiques de Tito Cittadini. S’agrada de pintar preferentment retrats i composicions de figura, per bé que també fa alguns paisatges i natures mortes.

La crítica del seu temps destaca les obres “Retrat de Clara Lucena” (carbó/paper) i “Autoretrat”. La primera, adquirida per Bartomeu L. Ferrà Juan, fa part de l’exposició “Pintors americans d’ahir”, que presenta la Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern a Sa Llonja el 1992. Té una entrada a la Gran Enciclopèdia de Mallorca.

Exposa a l’Argentina. Mor a Buenos Aires als 82 anys d’edat.


Bibliografia

Josep VIVES, “Cuadros y apuntes”, La Última Hora, 29-VI-1917

Lluís RIPOLL i Rafel PERELLÓ PARADELO, “Las Baleares y sus pintores”, Lluís Ripoll editor, 145-146, Palma 1981

CONSELLERIADE CULTURA, EDUCACIÓ I ESPORTS, Govern Balear, “Pintors americans d’ahir”, catàleg-llibre exposició a Sa Llonja abril-maig 1992, 68-69, Palma 1992

Francisca LLADÓ POL, “Anibal Nocetti”, ‘Artistas argentinos en Mallorca a través de la prensa’, Fundació Càtedra Iberoamericana, 45, Palma 2004

Francisca LLADÓ POL, "La figura de Hermen Anglada Camarasa como aglutinante: Tito Cittadini, Gregorio López Naguil y Anibal Nocetti", Fundació Càtedra Ibveroamericana i UIB, Palma.

GRAN ENCICLOPÈDIA DE MALLORCA, 11, 372

No hay comentarios:

Publicar un comentario