sábado, 26 de enero de 2013

Antoni Garcia-Ruiz Rosselló (Palma, Mallorca, 20 de març de 1915 – 23 de gener de 2003)

Arquitecte i col·leccionista de ceràmica. Estudia a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, on es titula (1941) i es doctora (1963). És arquitecte municipal de l’ajuntament de Palma (1943-67), la qual cosa el porta a dirigir les obres de construcció del mercat de l’Olivar, a projectar la reforma del cementiri de Palma i a projectar i dirigir la construcció del monument a Santiago Rusiñol (carrer marquès de la Sènia, Palma). També projecta nombrosos blocs d’habitatges, xalets i hotels.

És elegit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de les Illes Balears (1953), de la qual n’és president durant 12 anys (1989-2003).

El seu treball d’arquitecte barreja elements racionalistes i regionalistes, d’acord amb la tradició iniciada a Mallorca en els anys 30 del s. XX per Guillem Fortesa Pinya i seguida per Josep d’Olesa Frates, Josep Ferragut Pou, Carles Garau Tornabells, Enric Juncosa Iglesias i altres.

Esdevé el més important col·leccionista de ceràmica de les illes gràcies a la col·laboració que troba en el comerciant d’antiguitats, ceràmica i art, Antonio Bustamante, que li porta les peces de gran qualitat que troba a la Península. Ell selecciona les que més li interessen i les que no adquireix, Bustamante les col·loca entre antiquaris de Palma. És persona elegant, educada i summament correcta.

En els anys 90 convida el col·leccionista de ceràmica Manel Ponsetí Bosch i a mi a veure, al llarg d’un matí, la seva col·lecció. Acceptem la invitació i visitem, acompanyats per ell, Son Creus i Sarrià. Excel·leix la col·lecció de ceràmica de plats de reflexos metàl·lics de Manises, la vaixella completa de ceràmica d’Alcora gallonada de dibuix groc i peces excel·lents de Ribesalbes i d’altres procedències del país i de l’estranger. Al llarg del recorregut ens demostra que a més d’un col·leccionista de criteri és un gran erudit en ceràmica.


Bibliografia

GEM, 6, 171

“In memoriam....”, ‘Última Hora’, 24-I-2013, pàg. 51

No hay comentarios:

Publicar un comentario