És una de les primeres plantes cultivades, l’origen
de la qual se situa a l’Àsia central (Pèrsia i Mesopotàmia) devers el 7.000 aC . En temps remots
s’estén a la Xina i a l’Índia. Entra a Europa de la mà dels grecs i dels
romans, que la usen com a complement de diversos aliments i com a base d’algunes
salses. Arriba a la Península Ibèrica i a les illes de la mà dels romans.
És un aliment molt recomanable per tal com
contribueix a l’eliminació de l’àcid úric, combatre les infeccions pel seu
contingut de sosa i potassa, protegir el sistema cardiovascular pel seu
contingut de silici i queratina i és eficaç en les afeccions de la pròstata i
contra el reumatisme. Conté vitamines i minerals. També ha estat i és usada com
a planta medicinal.
Els principals països productors són actualment
la Xina i l’Índia. És molt apreciada la ceba que es cultiva a Catalunya, a
l’horta de València i a Sa Pobla (Mallorca).
La ceba fa part dels ingredients del trempó, la
samfaina, l’escalivada, el bullit de verdures, la truita amb ceba, la sopa de
ceba, la truita de patates i ceba, la coca de verdures, etc. El conill amb ceba i la sípia amb ceba són plats força coneguts i
molt populars a casa nostra.
Ser de la ceba es diu d’aquell català que ho
és de cap a peus, amb ple convenciment i de manera molt arrelada i tossuda. La
ceba és una planta molt difícil d’arrabassar, fet pel qual s’ha popularitzat el
seu ús com a símbol de resistència i arrelament.
No hay comentarios:
Publicar un comentario