Els antecedents més antics de l’ensalada són
les fulles de lletuga amb oli i sal que mengen els antics egipcis. Els grecs i
els romans hi afegeixen hortalisses com la ceba i els espinacs. També hi afegeixen
fruits secs. A Roma el plat es fa molt popular i s’estén arreu de l’Imperi. A
mitjan s. V, els bàrbars eliminen el plat, que no es recupera fins que els àrabs
el popularitzen a la
Península Ibèrica a partir del 711 dC.
El s. XVIII el tomàquet s’incorpora a la cuina
de Mallorca i produeix a l’illa excedents. Aleshores passa a fer part de les
ensalades tradicionals i en defineix una de nova amb molt tomàquet, que rep el
nom de trempó, paraula derivada del verb trempar, que a l’illa significa
amanir. La GEM diu que es començà a elaborar a final del s. XVIII, quan els productes americans (tomàquet i pebrot verd) s'introdueixen a Mallorca de manera extensiva.
És un plat saborós, propi de l’estiu, molt
agraït perquè porta pocs greixos i moltes vitamines. Se serveix com a plat
únic, per dinar o sopar, com a plat principal o com a plat complementari d’un
principal que sol ser de carn torrada o de peix torrat. Habitualment es menja
acompanyat d’una llesca de pa pagès i d’un got de vi negre.
No hay comentarios:
Publicar un comentario