sábado, 6 de julio de 2013

L’obelisc de la plaça de Sant Pere (Roma)

D’una sola peça, té una alçada de 25:50 m i pesa 327 tones. Va ser extret de la pedra de granit d’Assuan fa uns 4.000 anys. L’emperador Cal·lígula va ordenar el seu trasllat des de la ciutat d’Heliòpolis (Egipte) a Roma el 37 dC com a trofeu de guerra.

A Roma és ubicat en el Circus Maximus, que construí Cal·lígula i acabà Neró. Segons la tradició sant Pere va ser crucificat al costat del monòlit, que honorava la memòria d’August i de Tiberi.

El Papa Sixte V manà la seva reubicació al davant de la basílica de Sant Pere (Roma), situada prop de l’antic Circus Maximus. El canvi d’ubicació va ser dirigit per l’arquitecte Domenico Fontana (1543-1607). Els homes que participaven en l’aixecament del monòlit tenien ordres de guardar silenci sota pena de mort. En veure que les cordes feien fum, Benedetto Bresca (Sanremo 1530-1603), capità mercant, digué en veu alta “aigua a les cordes”. L’avís serví per salvar l’operació, que reixí de situar la pedra en posició vertical. L’obelisc resta situat a la nova ubicació el dia 10 de setembre de 1586.

Benedetto Bresca va ser honorat amb la concessió exclusiva de vendre les palmes del dia del Ram en els volts de Sant Pere, que els seus descendents encara conserven.

És el segon monòlit més alt de la ciutat de Roma. És conegut com a l’obelisc vaticà, l’obelisc de la plaça de Sant Pere i l’obelisc de Cal·lígula.Obelisc de la Plaça de Sant Pere

No hay comentarios:

Publicar un comentario