viernes, 16 de agosto de 2013

El Manifest del Ultra (Palma, Mallorca, febrer de 1921)

A partir dels anys vint, arriben a Mallorca algunes espurnes  dels nous moviments plàstics. En aquest sentit , cal citar el manifest que a principis de l’any 1921 publiquen a Palma Jacob Sureda Montaner, Fortunio Bonanova, Joan Alomar i Jorge Luis Borges. Aquest darrer és el redactor principal del document i el seu inspirador.

El manifest te alguns precedents. El 1918, havia aparegut a Madrid el primer manifest ultraista. El 19198, Isaac del Vando-Villar havia llançat la seva proclama ultraica i a Sevilla havia tingut lloc la primera vetlada ultaista. El 1920, Guillermo de Torre publica el Manifiesto vertical, d’orientació ultraista.

El manifest de Mallorca consta de cinc paràgrafs. Entre d’altres coses diu: “El nostre credo agosarat i conscient és no tenir credo. Això és, rebutgem les receptes i cotilles absurdament acatades pels esperits esotèrics. La creació per la creació, pot ser el nostre lema”. Més endavant afegeix: “No pretenem rectificar l’ànima, ni tampoc la naturalesa. El que renovem són els mitjans d’expressió”.

La revista Baleares en publica el text íntegre en el número del 15 de febrer de 1921.


Jorge Luis Borges



Cf. La pintura moderna a Mallorca (1830-1970), Ajuntament de Palma, pàg. 42-43



No hay comentarios:

Publicar un comentario