viernes, 7 de diciembre de 2012

Manel A. Escandell Ferrer “Coc” (Eivissa 1880 c. - ?)

Pilot de la marina mercant, comerciant, polític, voluntari i directiu de Creu Roja. Després de fer els estudis de pilot de la marina mercant, s’embarca i duu el comandament de la goleta “Isabel”, de 240 tones, construïda el 1918 per a Abel Matutes Torres. Posteriorment, duu el comandament del vapor “Correo de Cartgena” (després “Ibiza”).

És president de l’assemblea insular d’Eivissa i Formentera durant 19 anys (1910-1929), llevats uns mesos d’interrupció el 1916. Sota la seva presidència, la seu social es trasllada del carrer Amadeu I a l’edifici de la Mutual, situat al passeig Vara de Rei; s’inicien les activitats de la junta de dames auxiliars voluntàries de Creu Roja, presidida per Cristina de Montis; i s’organitza una banda de música, amb cornetes i tambors, que és la primera que hi ha a Eivissa.

Dedicat al comerç, és vicecònsol d’Itàlia i diputat provincial durant el primer mandat dels anys del directori militar de Primo de Rivera. Dues vegades és regidor de l’ajuntament d’Eivissa i alcalde entre finals de 1929 i febrer de 1931. D’altra part, és cofundador d’Ebusus, societat cultural i artística que es crea el 7 de gener de 1927 i s’ubica inicialment en el local assenyalat amb el número 5 del passeig Vara de Rei. És guardonat (1927) amb la medalla d’or de Creu Roja.

No hay comentarios:

Publicar un comentario