domingo, 27 de enero de 2013

Mercè Sala i Schnorkowski (Barcelona, 12 de maig de 1943 – 3 de maig de 2008)

Economista i política. Estudia a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona (1962-66). En aquests quatre anys som condeixebles. En ser expulsada del districte universitari per la seva militància política d’esquerres i el suport que presta al Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB) amb la seva participació a la “caputxinada”, acaba la carrera a la Universitat de Bilbao, on es llicencia.

Treballa al Banc Industrial de Catalunya com a cap d’anàlisi financera i de tresoreria durant 10 anys (1969-1979). En aquesta entitat coincidim per segona volta, aquest pic com a companys de feina, per bé que ella porta la direcció d'un dels departaments centrals i jo porto la direcció de la sucursal del banc a Palma, la qual cosa no impedeix que ens trobem esporàdicament i fem anar la xerrada. Mentrestant ella milita en el Front Obrer Català (FOC), vinculat al Frente de Liberación Popular (FLP), on coincideix amb Narcís Serra, Pasqual Maragall i Miquel Roca. El 1975 passa a Convergència Socialista, grup que participa en la creació del PSC. En diverses etapes fa part del Consell Nacional d’aquest partit.

El 1979 és elegida regidora de l’ajuntament de Barcelona, càrrec que renova a les eleccions posteriors de 1883 i 1987. El 1987 és elegida presidenta de l’entitat Metropolitana del Transport i el 1989 és designada presidenta de les empreses Transports de Barcelona SA i Ferrocarril Metropolità de Barcelona SA. És presidenta de RENFE durant 5 anys (1991-96). El 1997 promou la creació de la Fundació Factor Humà. El patronat de la fundació crea el 2009 el premi que porta el nom de Mercè Sala, destinat a distingir persones, grups, iniciatives i/o projectes que constitueixin una concreció significativa dels valors d’innovació, pragmatisme, visió global i humanisme, que ella defensava. Finalment, és presidenta del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i presidenta del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra.

El 2007 rep la medalla de Sant Jordi, de la Generalitat de Catalunya. Mor a l’Hospital de Sant Pau, de Barcelona, als 65 anys d’edat.


Bibliografia


No hay comentarios:

Publicar un comentario