lunes, 28 de enero de 2013

Banc Industrial de Catalunya (Sucursal de Palma)

Entitat fundada a Barcelona el 1964, que començà a operar en els locals de l’Hotel Majestic, de Barcelona. Presidida per l’industrial Andreu Ribera Rovira, obre sucursal a Palma el 21 de març de 1975. L’acte oficial d’inauguració té lloc a les terrasses de l’Hotel Valparaiso (La Bonanova, Palma) el dia 6 de juny de 1975. L’acte compta amb una assistència que supera els 600 convidats. Hi assisteixen a el governador civil Carlos de Meer y Ribera, el president de la Diputació Provincial Fulgenci Coll de Santsimó i altres autoritats. Hi són presents el president de l’entitat, el vicepresident Jordi Pujol Soley, el director general Joan Martí Mercadal, el subdirector general Manel Marin Bechini, el director regional de Catalunya i Balears, Josep M. Balcells Cisteró, el cap de relacions públiques i publicitat Enric Bonmatí i altres. Hi participen empresaris, com Antoni Moyà Nicolau, Guillem Horrach, Llorenç Fluxà Figuerola, el president de la Cambra Oficial de Comerç Antoni Buades Fiol, Nandor Goldstein, etc.; professionals com Francesc Busquets Riudavets, el president de l’associació de la premsa Gabriel Fuster Mayans “Gafim”, Gaietà Fuster, Miquel Capellà Moià, Llorenç Puig, Fèlix Hevia, Antoni Salom Mas, Antoni Llobera Amer, Tomàs Blanes Nouvilas, Josep M. Palau i Camps  i molts altres.

Dirigida per l’economista Miquel Alenyà Fuster, l’oficina centra la seva activitat en la prestació de finançament a mitjan termini. Col·loca un volum de recursos similar al dels dipòsits obtinguts a l’illa. La suma dels recursos de clients i de préstecs i crèdits se situa en el primer trimestre del 1982 per sobre dels 3.700 milions de pessetes. Entre 1975 i 1982 col·labora en l’edició de l’informe anual “Evolució econòmica. Les Balears”. El març del 1986, els seus negocis a Mallorca són traspassats a Banca Catalana. L’oficina s’ubica als locals de l’edifici de l’avinguda del comte de Sallent, núm. 18 (Palma). A la barriada de la Platja de Palma s’obre una sucursal de l’entitat, que va ser dirigida per Mateu Pascual Terrassa. En els anys 70 el banc promou a través de l’empresa participada “Prominca SA” la urbanització de Bendinat i el polígon industrial de Can Rubiol (Marratxí). L’oficina de Palma compta amb la tela a l’oli “Son Macià” (1975), del pintor Miquel Llabrés Grimalt, i amb un dibuix al pastel sobre cartró de Juli Ramis.

Varen treballar a l’entitat Montserrat Mas Vinyes, Antoni Ros Marí, Vicenç J. Grande Garau (interventor), Àngel Barahona Bibiloni (interventor), Javier Ventura Llavi, Miquel Sintes Ripoll, Josep Ramon Femenies, Mateu Pascual Terrassa, Nicolau Llorens Bestard, Aina Torres Calvo, Sebastiana Sabater Rabassa, Josep Coll Gómez, Gabriel Coll Serra, Maria Barat Grifull, Xavier Álvarez Lozano, Joan Manel de Lete Pizà, Araceli Romeu Nedwed, Onofre Canyelles Oliver (interventor), Josep Antoni Lleonard Socies, Aina Fornès Sabater, Jaume Català Ferragut (apoderat), Llorenç Soler Sastre (apoderat), Adelaida Fernández i Fernández, Lluís Subirà Laborda (director adjunt), Manel Garcia Ballesteros, Francesc Oliver Serra, Francesc J. Mulet Gutiérrez, Joan Julián Hernández, Arnau Llinàs Quintana  i altres. Tenen el costum de trobar-se una vegada cada any en un dinar de companyonia que es fa durant la setmana de Sant Sebastià i que ha esdevingut clàssic.

Actualment (2013) una part de l'antiga oficina de l'entitat és ocupada per l'agènca urbana de comte Sallent del BBVA. L'altra part, la superior, es va vendre a una corredoria d'assegurances.



Bibliografia

GEM, 1, 385

No hay comentarios:

Publicar un comentario