martes, 12 de febrero de 2013

Guillermo Cryns de Schutter (Anvers, Bèlgica, 1921 – Sencelles, Mallorca, 12 de febrer de 2003)

Empresari turístic, pioner del turisme a Mallorca i esportista afeccionat a la navegació d’altura a la vela.

Poc després de la guerra civil espanyola estableix la residència a Barcelona. En els primers anys 50 treballa al costat de l’hoteler José Melià amb el qual munta l’agència Viatges Melià. Per diferències de criteris empresarials, decideix treballar en una empresa pròpia. Adquireix aleshores una part de les accions de la societat barcelonina Ultramar Express S.A., que el 1957 és íntegrament seva. Organitza viatges en autocar, dos viatges mensuals en avió a Mallorca i, finalment, vols charter turístic a Mallorca des del Regne Unit i altres països europeus. La concepció i el desplegament del vols charter, que no tenen precedents, li ocasionen nombrosos problemes d’organització i, sobretot, d’autoritzacions administratives. Amb la seva tasca deixa expedit el camí per al gran creixement dels vols charter turístics a partir del 1960.

En els anys 60 adquireix la nacionalitat espanyola i obre diverses oficines a Barcelona i dues a Palma (Mallorca), una a Jaume III i l’altra al Passeig Mallorca. El 1966 decideix traslladar la residència a Palma, atès el creixement de l’activitat turística de l’illa i la marxa de la seva agència de viatges, que estén l'activitat al negoci majorista.

El 1972 funda la cadena hotelera Iberotel, amb establiments a Mallorca, Canàries i a l’estranger, amb un establiment de bandera, l’Hotel Bonansa (Illetes, Calvià, Mallorca). La TUI entra a la l’accionariat de l’empresa hotelera amb una participació minoritària (primers anys 80). La cadena ven els 8 hotels que té a Espanya a la cadena RIU, participada de TUI, el 1994, però conserva la propietat de 27 hotels ubicats a Turquia, Itàlia, Emirats Àrabs, Alemanya i Egipte.

En els anys 80 encapçala i representa un grup d’empresaris que té el 52% de les accions del Banc Industrial del Tajo, que el 1989 venen a Mercapital. Més endavant ven les seves accions d’Ultramar Express a TUI en un procés de desinversió degut a raons d’edat, salut i familiars.

En els anys 60 s’afecciona a navegar en llanxa, que substitueix per un snipe i, després, per un dragó. Vàries vegades guanya el campionat d’Espanya de les dues modalitats d’embarcació. Finalment, adquireix un veler i, poc després, una goleta de 3 pals, 32 m d’eslora i 7 m de mànega, a la qual posa el nom d’“Idus de març”. Amb aquest vaixell i amb recursos propis organitza una expedició a l’Antàrtida (1982-83), que propicia la creació de les bases científiques espanyoles Joan Carles I i Gabriel de Castella i les expedicions del vaixell oceanogràfic Hespèrids. Participa en regates d’alta competició com l’Almirall’s Cup, a la qual acaba en sisena posició. Sent fascinació per la navegació i, sobretot, per l’Oceà Pacífic. Fa una vegada la volta al món amb el veler “Dione” (1979-83) i va més enllà del Cap d’Hornos tres vegades. Casat, és pare de dues filles, Elena i Beatriu Cryns Panagiotopoulou.

És guardonat amb la medalla de plata al Mèrit Turístic (1964) i amb la medalla d’or del Foment de Turisme de Mallorca (2001). Afeccionat a l’art contemporani, cedeix (1988) una part de les seves obres de gran format per a una exposició a sa Llonja (Palma). Jubilat, es retira a la seva finca de Sencelles, on mor als 81 anys l’hivern del 2003.


Bibliografia

Última Hora”, “Guillermo Cryns, pionero del turisme y aventurero”, 21-II-2013, pàg. 55

Joan A. FUSTER, “Entrevista a Guillermo Cryns”, ‘La Gaceta’, núm. 20, Reial Club Nàutic de Palma, pàg. 13-15, maig 2001

Enciclopèdia del Turisme Espanyol, Grup Preferente, “Guillermo Cryns”, 3 de juny de 2011

GEM, 4, 214

No hay comentarios:

Publicar un comentario