La pasta s’elabora amb farina, saïm i oli
d’oliva. Se li dóna forma de cassoleta rodona, de parets baixes i fines. És coberta
amb pasta amb forma de tapadora, que s’ajusta a les parets de la cassoleta mitjançant
pessics. També s’usen com a ingredients vermells d’ou, pebre bo i sal. A Palma
és tradicional la varietat de pasta dolça, que es fa amb sucre i suc de taronja
o llet. La panada tradicional de Pasqua es farceix amb carn d’anyell i petits
daus de xulla i de sobrassada. Preferentment s’usa carn de cuixa d’anyell.
Es poden farcir de peix (mussola), verdura
(faves tendres, pèsols, carxofes i grell) i d’altres carns a l’abast com
conill, porcella, pollastre o una barreja d’aquestes carns.
Es consumeixen des del dia de Pasqua fins al diumenge de l’Àngel. Per bé que el
consum de panades s’ha estès a Mallorca tot al llarg de l’any, es conserva el
costum de consumir-les per Pasqua. Tradicionalment és un producte d’elaboració
casolana, al que es dedica la tarda del dijous sant, per bé que actualment és
molt comú comprar-les fetes. Hi havia el costum d’obsequiar els familiars
propers i els amics amb alguna panada feta a casa. També era un costum estès
sortir d’excursió el diumenge de l’Àngel (el següent al de Pasqua) per consumir
les darreres panades.
Per Pasqua la cuina mallorquina fa, a més de
panades, dos productes també propis d’aquests dies: els crespells i els
rubiols. La pasta d’aquests pastissos és la mateixa que la de les panades, si
bé el crespell embolcalla confitura o brossat. Els crespells adopten formes
d’estrella de cinc, sis o més puntes i d'altres dibuixos senzills.
La panada és un pastís de llarga història propi
de totes les contrades de la Mediterrània, per bé que a Mallorca s’ha mantingut
el costum d’associar-les a les festes de Pasqua. Hi ha indicis que abonen
parlar de l’origen jueu del pastís a causa del fet que els ingredients
habituals tenen un cert simbolisme bíblic, com és ara el pa àzim (sense llevat),
la carn d’anyell i l’ensalada de lletuga que tradicionalment l’acompanya a la taula. No és tan segur
que els crespells i rubiols siguin d’origen jueu, si bé alguns especialistes no
ho descarten, sobretot tenint con compte l’hàbit estès de donar als crespells
la forma d’estrella.
Els jueus celebren amb la Pasqua la sortida
d’Egipte sota el lideratge de Moisés i l’alliberament de l’esclavatge. D’altra
part, la mort de Jesús de Natzaret el divendres sant o de passió fa que en
l’àmbit cristià des dels primers segles s’hi celebri la Pasqua com una festa
gran de redempció i resurrecció.
La convivència perllongada en el temps de jueus i cristians
propicia la cristianització dels pastissos jueus, que dins l’àmbit cristià
incorporen saïm en la seva elaboració.
Bibliografia
GEM, 12, 340-341
No hay comentarios:
Publicar un comentario