Els especialistes creuen que la gallina té
l’origen en el sud-est asiàtic i que és domesticada a la Xina vers el 6.000 a.C . Passa
posteriorment a Mesopotàmia, des d’on s’estén a Egipte sobre el 1.500 a.C . Tot seguit passa
als pobles semites (fenicis, jueus, àrabs...), a Grècia i a Roma.
De la mà dels fenicis arriben a la Península Ibèrica ,
on les primeres restes trobades de gallina domesticada pertanyen al s VII a.C.
Sembla que els fenicis les introdueixen a través de l’actual regió de Màlaga,
des d’on s’estenen per la Península.
Els conqueridors la duen a Amèrica el s. XVI. Saborosa
i de baix contingut de greix, aviat
esdevé un aliment molt popular. A Mallorca durant molts d’anys ha estat el
menjar habitual dels diumenges.
Sembla que l’indiot és domesticat a les terres del sud-oest dels EUA. Els indígenes amerindis precolombins els domestiquen vers el 2.000 a.C . És introduït a
Europa el s. XVI, on aviat fa part de la taula dels poderosos i amb el pas del temps
esdevé el protagonista de la cuina de les festes de Nadal i de Cap d’Any. De
baix contingut greixós i amb poc colesterol, la seva carn és exquisida i bona
de digerir.
Amb la carn de gallina o pollastre i d’indiot
es fan plats tan bons com els escaldums de pollastre o indiot, aguiat de pollastre
o indiot, pollastre farcit, indiot farcit, croquetes de pollastre, etc. Amb els
ous es fan ous estrellats amb patata fregida, truita amb patata, truita a la
francesa, truita amb ceba, truita amb espàrrecs boscans, greixera d'ous, etc.
“Pell de gallina” es diu del borró produït a
la pell pel fred. “Sembla una gallina banyada” es diu d’un individu molt
pusil·lànime. “Anar més estufat que un indiot” es diu d’una persona molt
vanitosa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario