Els tubercles que produeixen s’anomenen papa o
patata. La forma papa es usada a Amèrica llatina, Canàries i Andalusia. La
forma patata, derivada del creuament de papa i batata (moniato), pròpia
d’Espanya, ha estat la base per a la formació del nom del producte en català i
en diversos idiomes.
La patata és originària d’Amèrica del Sud. Els
especialistes diuen que apareix espontàniament entre el sud de l’actual Perú i els
volts del llac Titicaca. Cultivada a partir del 5.000 aC , s’estén cap al
sud i cap al nord
tot al llarg d’una franja andina que abasta des de Colòmbia fins al nord de Xile.
Els espanyols descobreixen la patata en les
plantacions de l’actual Colòmbia el s XV. A mitjan s XVI la porten a la
Península com a planta exòtica. No és utilitzada en l’alimentació humana fins
que a Sevilla es dóna a indigents en temps de sequera i fam. Aleshores el cultiu passa de Sevilla a la resta del país. S’estén per Europa
durant la primera meitat del s XVII. A partir del s XVIIII es generalitza el consum i la producció en els cinc Continents. Actualment (2013) els principals productors són Xina, Rússia i EUA.
La patata és rica en aigua, hidrats de
carboni, midó, proteïnes, vitamines (B i C) i minerals (calci, ferro, magnesi,
fòsfor, potassi i sodi).
Les patates han donat lloc a plats força
coneguts i molt apreciats com el puré de patates, les patates fregides, la
truita de patates, les patates farcides, les patates bullides, el bullit de
verdures amb patates (dit sovint “bullit”), les coques de patata, patates
gratinades, ous estrellats amb patates fregides, etc. S’usen en la preparació
del tombet, el frit mallorquí i una llarga relació de plats. Tenen molta
anomenada les patates de Prades i les de sa Pobla (Mallorca).
No hay comentarios:
Publicar un comentario