L’ovella és domesticada a Mesopotàmia entre el
9.000 i el 7.000 aC .
És un dels primers animals domesticats per l’home. Possiblement és el primer domesticat després del gos. De l’Orient Mitjà passa a
l’Antic Egipte i s’estén pel nord‘Àfrica entre el 6.000 i el 5.000 aC . També passa
d’Egipte a l’Antiga Grècia i a Roma. Els romans la crien en gran escala i la
fan present a tots els dominis del seu territori. Els conqueridors
castellans la duen a Amèrica.
Té un fort component simbòlic en les tres religions
monoteistes: judaisme, cristianisme i islamisme. Constitueix un exemple de mansuetud,
innocència i docilitat. En el món antic és un dels animals objecte de
sacrificis rituals o religiosos.
Es distingeix l’ovella (xot) de l’anyell (xai,
mè). En general l’ovella és un animal de més d’un any i l’anyell, de menys d’un any. La carn
de l’anyell és molt apreciada pel sabor que té i el seu consum ha estat
considerat durant molts de segles un gran luxe. Es distingeixen moltes races:
algunes són pròpies de Catalunya (ripollesa, aranesa, etc.), altres són
valencianes (roja, rassa…) i n’hi ha que són pròpies de les Illes Balears (mallorquina,
menorquina, eivissenca…).
Amb la carn d’anyell o d’ovella es fan plats
tan gustosos com la cuixa de xot rostida, el rostit humit de xot, les costelles
d’anyell a la brasa, el frit de xot, etc.
La paraula ovella prové del llatí (ovicella, diminutiu d’ovis). La paraula xot imita el soroll
que fan els anyells quan mamen. Les paraules be i mè imiten el bel de
l’animal. “Parlar d’ovella i mossegar de llop” es diu de les persones hipòcrites.
“Beure com un xot” se diu de qui beuen més vi del compte.
No hay comentarios:
Publicar un comentario