domingo, 12 de mayo de 2013

Arbres singulars de la ciutat de Palma

A la ciutat de Palma hi ha alguns arbres singulars que per diverses raons mereixen ser reconeguts i recordats:

1. El ficus dels jardíns de la Misericòrdia. Als jardins del casal de la Misericòrdia hi ha un ficus imponent, d’uns 180 anys. Fa 20 metres d’alt i sustenta una copa d’uns 35 m d’ample.

2. Les palmeres del passeig d’en Sagrega. Del gènere Phooenix dactyliferaes, tenen uns 100 anys de vida. Varen ser sembrades al seu lloc actual a partir de la nit del 23 al 24 de juny de 1910. Reten homenatge a les columnes que sustenten la bòveda de sa Llonja i al nom que els romans donaren a la ciutat amb motiu de la seva fundació. La palma era per a ells símbol de la victòria i de la prosperitat.

3. El bellaombra de la plaça de la Reina. És un exemplar magnífic, d’uns 100 anys de vida. Té 15 m d’alt i una soca de 6,5 m de perímetre.

4. L’olivera de la plaça de Cort. S’estima que té uns 600 anys o més de vida. Prové de la Serra de Tramuntana, de la zona de Pedruixella (entre Lluc i Pollença). Va ser trasplantada al lloc actual el 1989. Recorda i honora un dels conreus més antics de l’illa, l’oli d‘oliva, i un dels motius més repetits del seu paisatge tradicional. Com totes les oliveres de Mallorca, és un ullastre empeltat, cosa que dóna un arbre més resistent a les plagues i als paràsits que la pròpia olivera.

5. El ginjoler del covent de la Concepció. L’arbre té uns 200 anys de vida. Es troba citat al Die Balearen de l’arxiduc Lluís Salvador (1847-1915).

6. Els plataners de la plaça de la Draçana. Els més antics tenen uns 80 anys. N’hi ha un molt més jove. El Born, la Rambla, altres passejos, algunes places i diversos carrers importants de la ciutat disposen de plataners.


Bibliografía

Raphael PHERRER, “Arbres de categoria”, L’Espira, suplement dominical del Diari de Balears, pàg. 2 i 3, Palma, 12-V-2013

No hay comentarios:

Publicar un comentario