Hi ha evidències arqueològiques que indiquen
que les produccions de vi més antigues es varen localitzar en una àmplia zona
situada a les contrades de Geòrgia, Armènia i Iran. Els inicis de la producció
se situen entre el 6.000 i el 5.000
aC , a l’època del neolític. D’altra part, els primers
conreus de vinya se situen a l’Orient Mitjà, Sumèria i Egipte entre el 3.000 i
el 2.000 aC .
El consum de vi era corrent entre els egipcis i els jueus. Posteriorment el seu
consum és comú en el món grec i el romà.. Són els romans els que estenen la
producció i el consum de vi per l’Europa Occidental. El cristianisme constitueix
un factor decisiu d’extensió del conreu de vinya i producció de vi a causa dels
usos religiosos que dóna al producte.
Inicialment el vi es guarda amb recipients de
pell. Posteriorment es conserva amb àmfores vinàries. Són els romans els que
introdueixen l’ús de la bota de fusta, una invenció dels pobles del nord
d’Europa, més lleugera que l’àmfora i menys fràgil. A la Península Ibèrica
la producció i consum del vi s’inicia després de la conquesta romana. Un dels
centres productors més importants d’aleshores se situa a les rodalies de
Barcelona i Tarragona (Catalunya), des d’on s’exporta. A la Bètica la producció
que s’obté es destina a l’exportació.
Durant l’època islàmica, la producció de vi
s’interromp a la Península Ibèrica.
Es recupera gradualment a mesura que avança la Reconquesta,
mentre esdevé un complement cada vegada més freqüent i bàsic del menjar. Dues
zones vinateres s’implanten en el recorregut de l’anomenat camí de Santiago
(Ribera del Duero i Rioja). Així mateix, és històrica la zona vinatera del Bages
(Catalunya), que es recupera aviat després de l’ocupació islàmica.
El romans fan ús d’ampolles de vidre bufat per
a la conservació del vi. Les ampolles durant molt de temps són de formes
variades, amb predomini de les de base eixamplada. Això no obstant, l’ampolla
de vi, entesa com es fa actualment, no apareix fins a mitjan s XIX, quan la
indústria és capaç de produir un vidre resistent i donar-li una forma homogènia
i estandarditzada. L’ampolla de vidre actual permet incrementar l’eficàcia del
transport i la distribució del producte, mentre constitueix alhora un recipient
apte per al darrer envelliment del producte..
La producció de vi es veu sacsejada a França durant
un llarg període de temps (1850-1870) a causa dels estralls que provoca en els
camps de vinya el paràsit anomenat fil·loxera. A Catalunya la crisi de la fil·loxera
s’inicia 30 anys després que a França, cap al 1880, dura 20 anys i destrueix
tota la vinya del país. Amb motiu de la replantació el Bages perd en favor del
Penedès el lideratge pel que fa a volum de la producció catalana. A les Illes
els estralls de la fil·loxera tenen lloc els darrers anys del s XIX. El problema
que implica la devastació de la vinya es combat mitjançant l’extensió del
conreu de cereals i la implantació de peus de vinya americana resistent al
paràsit.
Els principals països productors de vi són
(2009) Itàlia i França, seguits d’Espanya i EUA. Catalunya aporta el 25% del vi
de l’Estat.
A Mallorca el 1989-1991 s’aprova la
denominació d’origen Binissalem i el 1993 la denominació de Vi de la Terra per
a la zona anomenada del Pla i Llevant. Entre els cellers més rellevants es
poden citar els de Franja Roja S.A. (Binissalem), Germans Ribas (Consell), Jaume
de Puntiró (Santa Maria), Macià
Batle (Santa Maria), Miquel Oliver Juan (Petra), Jaume Mesquida
(Porreres), Pere Seda (Manacor) i altres. Al País Valencià excel·leixen les
denominacions d’origen València, Utiel-Requena i Alancant.
No hay comentarios:
Publicar un comentario