Els primers antecedents dels gelats es troben a
la Xina el s. XIX aC. Una troballa arqueològica hi ha descobert en una excavació recent
fideus de mill de fa 4.000 anys. A la Bíblia es troben cites referides a alguns
antecedents del gelat en diversos passatges. Una de les cites més conegudes és la
referida a Abraham, que prepara llet amb gel per al seu fill Isaac (s. XV aC).
El segle V aC a Pèrsia se serveix als reis
durant l’estiu unes postres gelades fetes amb aigua de roses i confitura de
cabell d’àngel. El s. IV aC Alexandre el Gran es fa portar gel
de les muntanyes per refredar els vins i els sucs de fuita.
Antecedents
antics
El segle I aC tenen lloc a Babilònia concursos
de begudes fresques. Els grecs afegeixen al gelat una porció abundant de suc de
magrana. L’emperador romà Neró, el darrer de la família Clàudia ,
és afeccionat a refredar sucs de fruita amb neu duta de les muntanyes pels
esclaus.
El s X els àrabs afegeixen al gelat mel,
fruita tallada i ametlla picada i el serveixen amb copa. El s. XIII quan Marco
Polo torna dels seus viatges a la Xina i porta receptes de postres gelades, el
gelat arrela a Europa. El s. XIV es descobreix que el nitrat d’etil barrejat
amb neu produeix una reducció de la temperatura que facilita la fabricació dels
gelats.
Els espanyols el s. XV porten d’Amèrica el
sucre de canya, que permet substituir amb avantatges la mel en l’elaboració
dels gelats.
Antecedents
propers
El gelat cremós que coneixem actualment s’elabora
per primer cop a Florència el s. XVI a la casa de Cóssimo de Médici (la Toscana,
Itàlia), que encarrega a Bernardo Buontalenti fer un dinar capaç de sorprendre
a Felip IV, rei d’Espanya. Prepara unes postres gelades amb sucre de canya arribat
d’Amèrica. Catalina de Médici traspassa l’invent a la cort de França en
casar-se amb el rei Enric II.
El 1660 neix a Palermo Francesco Procope que
obre a París una botiga de postres freds (considerada la primera gelateria) de
gran èxit. Lluís XIV la visita personalment. A partir del s XVIII s’afegeixen
als sucs de fruites dels gelats porcions de llet i nata. D’aquesta manera el
gelat adquireix una textura suau i esponjosa.
Els
gelats actuals
Actualment els gelats són unes postres dolces,
conegudes arreu del món, de gran acceptació i elevat consum a l’estiu. Contenen llet i/o nata. Cal
distingir els gelats de producció industrial, amb conservants i colorants i
altres additius, i els gelats artesanals que no porten additius.
Els gelats més freqüents són els de vainilla (mantegat),
xocolata, ametlla, ametlla torrada, avellanes, maduixa o maduixot, etc. Els
sorbets són gelats de fruites (taronja, llimona, llimona i clara d’ou...) que
no porten llet ni nata i serveixen per facilitar la digestió del dinar i
refermar la mengera.
Els cornets de gelat se creen el 1903 poc a abans de la Fira Internacional de San Lluís (EUA). Registra (1903) la patent als EUA Vittorio Marchioni. Amb motiu de la fira citada el gelat s’ofereix al món (1904).
El gelat muntat com una petita peça de gel sobre un suport de fusta, generalment plana, rep del nom de “polo”, probablement en memòria de Marco Polo.
Els granissats combinen sucs de fruita o
d’altres productes aromàtics amb gel picat o trossejat. Els granissats més
comuns són els de taronja, llimona, cafè i fruites del temps (meló, albercocs,
prunes, peres, préssecs, magrana, maduixa, mandarina…).
“Ha romàs gelat” es diu d’una persona que ha
quedat astorada, esglaiada o molt sorpresa. Gelat/gelada també pot significar
menys calent del que cal, com s’esdevé quan algú diu a un altre “Trobaràs les
sopes gelades”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario