sábado, 20 de febrero de 2010

Joan Mestre Bosc (Palma 1824-1893)

Pintor. Deixeble de Bartomeu Sureda, estudià a l’Acadèmia de Nobles Arts, de Palma, i a la de Barcelona.

Participà en diverses ocasions a les exposicions que organitzava la Diputació Provincial de Balears i aconseguí la medalla d’or (1848) i la de plata (1849). Residí a Madrid per ampliar estudis. Quan tornà a Palma, fou nomenat professor de l’Escola de Belles Arts. Durant la visita d’Isabel II a Mallorca (1860), aquesta s’agradà de les pintures amb les quals participava a l’Exposició Agrícola, Industrial i de Belles Arts (1860), cosa per la qual li va atorgar (1860) el títol de pintor de cambra. Participà a l’Exposició Nacional de Belles Arts, de Madrid (1864).

Pintà natures mortes, paisatges, marines, temes religiosos, com “Salvació de Moisès de les aigües del Nil”, i històrics, com “Rendició del valí de Mallorca al rei En Jaume” (1878). També féu aquarel•les i dibuixos. Destacà en la realització de retrats, com el de la seva esposa Maria Antònia Font Miralles, el del bisbe Salvà, el del nin Miquel Costa i Llobera, sobre un cavall de cartró, i els que féu per a la galeria de fills il•lustres de l’Ajuntament de Palma. La seva obra, inserida en el classicisme acadèmic, destaca per la pulcritud del dibuix, per la riquesa de detalls, per la qualitat dels ropatges i per l’exuberància dels paisatges de fons que acompanyen bona part dels retrats.

Fou acadèmic de l’Acadèmia Provincial de Belles Arts, de Palma, i membre corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, de Madrid. Va ser professor de l’Escola Provincial de Belles Arts. Entre 1876 i 1879, n’ocupà interinament el càrrec de director. En el seu taller del carrer de Verí impartí durant molts d’any classes de pintura.

Obres seves figuren al Museu de Mallorca, Museu de Lluc, Ajuntament de Palma, santuari de Sant Salvador (Artà) i a les pinacoteques del Consell Insular de Mallorca i de la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de les Balears –Sa Nostra-, entre d’altres.




Gran Enciclopèdia de Mallorca, v. 10, pàg. 406-407
Brisas, 21-XI-1993

No hay comentarios:

Publicar un comentario