viernes, 29 de enero de 2010

Xam (1994)

L’obra de Xam, pintor, gravador, dibuixant, se basa en un treball minuciós, intens, infatigable, que inclou tasques complexes d’observació, anàlisi, imaginació i elaboració. Per a ell, exemple emblemàtic de persona contrària a tota auto complaença, cada obra és un repte la solució del qual exigeix un esforç nou, inèdit, diferent, de cerca i superació. Per això la seva pintura és tan detallista com la d’Antoni Ribas, tan lírica com la d’Antoni Fuster, tan transcendental com la de Joan Bauzà, tan parsimoniosa com la de Francisco Bernareggi, tan sensual com la de Tito Cittadini, tan vibrant com la d’Antoni Gelabert, tan barroca com la de Guillem Mesquida i tan expressiva, rica i ambiciosa com la de Ricard Anckermann.

Les obres que ens presenta, des de l’emoció del color i la força de la matèria, submergeixen l’espectador en un univers d’imaginació, fantasia i ensomni, que es mou en espais amplis, indefinits i profunds, realitzats amb la destresa d’un Bacon, la facilitat d’un Picasso, la sobrietat d’un Zurbarán i la sàvia habilitat d’un Velázquez.

La llarga, densa, sòlida i complexa trajectòria de Xam compendia, actualitza, universalitza i engrandeix la història, fèrtil i esplèndida, de la pintura mallorquina.




Palma, abril de 1994
Presentació de l’exposició de Xam a la Galeria d’art Joan Oliver “Maneu”, inaugurada el 19-IV-1994.

No hay comentarios:

Publicar un comentario