viernes, 15 de enero de 2010

Festa dels voluntaris (2007)

Il·lustríssimes autoritats,
voluntaris i voluntàries,
socis i sòcies,
amics i col·laboradors de Creu Roja


El 26 de gener de 1874, 10 voluntaris agoserats i generosos es varen reunir a Palma per constituir la primera Assemblea de Creu Roja a les Balears. D’això avui fa, dia per dia, gairebé hora per hora, 133 anys.

Feia només 9 anys i mig que s’havien constituït les primeres societats nacionals de Creu Roja i les primeres assemblees nacionals, entre elles l’Assemblea Nacional de Creu Roja Espanyola, fet esdevingut el 7 de juliol de 1864, sota l’impuls del navarrès Nicasio Landa de Echavacoiz i del valencià Josep Joquim Agulló Ramon, comte de Ripalda.

El principal promotor i gran impulsor de Creu Roja a les Balears va ser Manuel Villalonga Pérez, que va comptar amb l’ajut de 9 col·labordors, amb els quals va formar la primera Assemblea de Balears. En la sessió constitutiva del 26 de gener va ser elegit president Manuel Villalonga i vicepresidents Bartomeu Castelló i Jaume Cifre.

El nivell d’activitat desplegat pels voluntaris i voluntàries de la institució en les tasques de captació de donatius i d’atenció als més necessitats per motius de pobresa o malaltia, va ser rellevant des del començament i creixent en el temps. Per agrair els serveis especials prestats a la societat balear, el President Nacional de Creu Roja va concedir la medalla d’or de l’entitats a 9 voluntaris i voluntàries de l’Assemblea de Balears, el 31 de desembre de 1878. De la llista, dexau-me que, en testimoniatge de record i reconeixement, citi només dos noms: el d’Isabel Saenz i Ramírez de Villavicencio i el de Bartomeu Castell Roig.

La implantació social de la Institució i l’augment gradual de socis va fer necessària la celebració de la que va ser la primera Festa del Voluntariat, que va tenir lloc el 12 de setembre de 1881, amb la participació d’un gran nombre de persones que varen omplir de gom a gom l’esglèsia de Sant Jaume, de Palma.

Al llarg dels darrers 133 anys Creu Roja a les Balears s’ha adaptat als canvis socials i a la seva evolució, amb l’interès de fer que la seva tasca fos eficaç, d’optimitzar l’ús dels seus recursos personals i materials i, alhora, d’ampliar la seva implantació i arrelament en la societat a la qual serveix. Han canviat les tasques concretes, els mètodes de treball, les necessitats socials prioritàries, els sistemes d’organització i gestió, les modalitats de col·laboració amb les institucions públiques i les nostres dimensions. No ha canviat, però, l’esperit que inspira l’acció de la institució, basat en els mateixos principis de solidaritat, humanitat, neutralitat, imparcialitat i caràcter voluntari.

La festa d’avui està dedica a les 2.600 persones voluntàries i als prop d’11 mil socis, que amb el seu esforç, dedicació i sacrifici, fan possible que Creu Roja sigui a les Balears l’associació humanitària més antiga, més arrelada, més reconeguda, amb major implantació social, amb més profund arrelament i més compromesa amb la societat i les institucions de les illes.

Sense el vostre concurs avui no celebraríem un 133 aniversari, que ens omple de goig, ens fa grans, ens dóna una robusta joventut, ens trasmet experiència i ens infon coratge per seguir endavant. Sense la vostra col·laboració desinteresada moltes persones no gaudirien del nivell de benestar que tenen. Sense el vostre sacrifici diari moltes persones desemparades, malaltes o soles, no tendrien el consol que reben. Sense vosaltres Creu Roja seria ben poca cosa. Amb vosaltres Creu Roja és el que és a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera: una gran força humanitària, que treballa sense cap altra finalitat que l’atenció de les persones necessitades i ho fa solament per raons de solidaritat cívica i humana. Vos he de dir que això té, avui en dia, un mèrit immens.

A tots els presents, com a representants de les persones voluntàries que han fet part de Creu Roja en els darrers 133 anys i com a reresentants, alhora, de les persones voluntàries que en fan part avui, l’enhorabona. L’enhorabona per la vostra generositat de sempre. L’enhorabona i molts d’anys.

Gràcies

Palma, 26-I-2007

No hay comentarios:

Publicar un comentario