viernes, 15 de enero de 2010

Simeó Cerdà Juan (Palma, 25 d'octubre de 1900 - 21 de gener de 1971)

Fill de Llorenç Cerdà Bisbal, estudia al taller del seu pare, a l’Escola d’Arts i Oficis de Palma i als tallers de Joaquim Sorolla i Julio Romero de Torres. En els primers anys de la Postguerra completa la seva formació a l’Escola Superior de l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, de Madrid, on obté el títol de professor de dibuix.

Freqüents estades a Pollença , d’on era natural el seu pare, i a Cala Sant Vicenç, on adquireix diversos solars i es fa una casa, li permeten mantenir una estreta relació amb els pintors de l’anomenada Escola de Pollença. Sota l’influència d’Hermen Anglada, fa una pintura colorista, decorativa i fantasiosa, centrada sobretot en els temes de peixos, fons marins, flors, paisatges i natures mortes. Les composicions de peixos en escenaris de fons marins amarats, alhora, d’ensomni i realisme, constitueixen la producció més característica de l’artista. Usa una paleta de colors predominantment càlids. Exposa a Palma i Barcelona. És l’organitzador i l’impulsor de les exposicions que el seu pare fa a Palma, Pollença i Barcelona en els anys de la Postguerra. Realitza (1954-1955) la decoració de l’hotel Bahia Palace (Palma). Fa algunes il·lustracions.

És professor de dibuix artístic de l’Escola d’Arts i Oficis de Palma i acadèmic numerari de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià. Munta i dirigeix (1947-52) la sala d’exposicions de pintura Galeries Melià (Palma). El Museu del Prado té una obra seva, avui adscrita a les col·leccions del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia. També hi ha una obra seva en el Museu de l'Empordà (Figueres, Girona).


Bibliografia

Lluís RIPOLL i Rafel PERELLÓ, "Simeón Cerdà", 'Las Baleares y sus pintores', pàg. 189, L. Ripoll editor, Palma, 1981.

Josep. F. RÀFOLS (Director), "Diccionario de artistas de Cataluña, Valencia y Baleares", Edicions Catalanes, t. I, pàg. 268, Barcelona, 1980-1981.

No hay comentarios:

Publicar un comentario