viernes, 15 de enero de 2010

Inauguració del nou bloc quirúrgic (2006)

Honorable Consellera,
voluntaris i voluntàries,
treballadors i treballadores,
amics i amigues,

La inauguració que feim del nou Bloc Quirúrgic del nostre hospital constitueix per a Creu Roja un fet molt important. Implica que disposam ara d’unes instal·lacions adequades a la normativa vigent i dels equips més avançats, per poder complir amb el nostre compromís de servei a les Balears. Significa que assumim un esforç molt gran, gairebé titànic per a una institució humanitària com la nostra, modesta per vocació i convicció, per bé que antiga en història i jove, molt jove, en ambicions.

Aquest edifici té una llarga història a les seves esquenes, com la mateixa Assemblea Autonòmica de la Creu Roja a les Balears. Aquesta està a punt de complir 133 anys de presència a les illes, ja que hi va començar la seva activitat el 26 de gener de 1874.

L’edifici és del 1933 i inicialment va ser conegut com el xalet d'en Buades. Creu Roja el va adquirir el 1939. Després de servir provisionalment com a seu de la Parròquia de Santa Catalina Thomas, es va adequar a les necessitats d'un hospital modern amb les obres que varen ser necessàries i l'adquisició d'un equip quirúrgic i sanitari avançat en el temps. L'empresa va comptar amb l'impuls decidit de Gabriel Villalonga Olivar, aleshores president de Creu Roja a les Balears. Va comptar, a més, amb l'ajut eficaç del dermatòleg Antoni Ramis Capllonch, qui va esdevenir el primer director del centre. Gràcies a l’empenta del doctor Gonçal Aguiló Mercader, segon director del centre, a qui recordam amb emoció i agraïment, l’Hosital inaugurat el 1949 va ser objecte de successives ampliacions i modernitzacions, realitzades als anys cinquanta, als anys setanta i asegüents.

Val a dir que l’ambulatori de la Creu Roja, que va estar ubicat, primer, a diversos locals de La Rambla fins al 1936, després al carrer 31 de desembre a partir de maig del 1936, es traslladà a aquest edifici el 1952. D'aquesta manera es varen sumar els antics serveis de dispensari i els nous d'hospital de Creu Roja, inspirats en donar suport a les persones sense recursos en una època de penúria sanitària en el país.

Ens cal recordar, també, l’aportació immensament generosa de qui va ser l’impulsor i l’ànima de la segona ampliació de l’Hospital, el Sr. Fernando Villalonga Truyols, president aleshores de la Creu Roja a les Balears, qui va fer possible, a més, la construcció de l’actual edifici que ocupa l’Oficina autonòmica.

Vull, també, recordar la gran tasca que van realitzar en aquest hospital, les anomenades Dames Auxiliars de la Creu Roja, un equip de voluntàries que, sota la direcció entusiasta i infatigable de Maria Bordoy Ferrer, varen oferir una atenció humanitària i desinteressada als pacients d’aquest centre durant molts, molts d’anys.

Les obres que inauguram avui han suposat una gran inversió, molt gran per a les esquenes de Creu Roja. Aquesta inversió requerirà suportar en els propers anys una càrrega financera molt notable, que afrontarem amb l’esforç de tots: personal sanitari i no sanitari de l’Hospital, voluntaris i voluntàries, socis, col·laboradors i benefactors i, en definitiva, amb l’esforç de totes les persones implicades en les tasques de Creu Roja a les Balears. I ho assumirem amb il·lusió i amb la certesa de que tot allò que hem fet i farem contribuirà a elevar els nivells de benestar de les Illes, que han estat i seran sempre la nostra raó d’ésser.

Moltes gràcies a tots els presents per compartir aquest moment amb nosaltres. La vostra presència ens honora i ens omple de satisfacció. Per això, al final de l’acte estau tots convidats a un brindis per banyar el nou Bloc Quirúrgic i per celebrar l’esdeveniment.

Moltes gràcies

Palma, 6 d’abril de 2006

No hay comentarios:

Publicar un comentario