sábado, 21 de agosto de 2010

Antoni Maria Ques Ventayol (Alcúdia 1889 - Palma 1937)

Empresari, polític i soci de Creu Roja.

Descendent de dues de les famílies alcudienques més antigues i vidu, es dedicà professionalment al món dels negocis. Tot donant continuïtat a les relacions de societat que havien tingut el seu pare i Joan March Ordinas, va participar amb aquest en operacions relacionades amb el món del transport de mercaderies i persones, el comerç del tabac, importacions i exportacions i d’altres. Va ser accionista i directiu de la Companyia Transmediterrània i apoderat de Banca March.

Milità en el partit lliberal que a Mallorca, sota el lideratge de Joan March, esdevingué en els anys 20 el més votat a l’illa. Arran de la proclamació de la II República, evolucionà cap el republicanisme. Alhora, les relacions amb Joan March es refredaren gradualment fins que es trencaren. Va ser (1934) un dels fundadors d’Esquerra Republicana Balear i féu part del comitè executiu del partit amb el càrrec de comptador. Lliurà aportacions econòmiques al partit, possiblement importants, que ell mai no va negar.

El 4 d’abril de 1925 la Junta directiva de Creu Roja a les Balears va donar curs a la seva sol•licitud d’alta com a soci de l’entitat. Ho va ser des d’aleshores fins a la seva defunció. Participà en altres iniciatives solidàries i altruistes no confessionals, com les del Rotary Club.

Malvist en el bàndol nacional per la seva condició d’empresari progressista d'èxit, va ser detingut poc després del cop d’estat del juliol de 1936 i sotmès a un consell de guerra que el condemnà a mort. Fou afusellat el 24-II-1937 al costat d’Emili Darder, Alexandre Jaume i Antoni Mateu.