domingo, 30 de marzo de 2014

La Rambla (Palma, Mallorca)

Passeig de la ciutat de Palma que va des del carrers d’Arabí i de la Riera fins a la via Roma. Ocupa part de l’antic llit de la Riera, que separava un tram de la part alta ide la part baixa de la ciutat. La Riera era salvada per tres ponts: el de la Porta Plegadissa (després de Jesús), que unia els carrers de Sant Jaume i el dels Oms; el pont del Carme, que unia el carrer de les Caputxines i el del Carme i el pont d’en Tauler, que unia la costa de la Pols i el carrer de l’hort del Sol.

Passeig de la Rambla, Palma (Mallorca)

El 1613 la Riera és desviada fora del recinte emmurallat. L’antic llit del corrent és cobert i els ponts derruïts. En resulta una esplanada espaiosa on el 1784 es fa el primer passeig amb bancs de pedra i arbres. Els primers anys del segle XX la Porta de Jesús és enderrocada. El 1938 en el cap del passeig es col·loquen dues escultures romanes (Juli Cèsar i Octavi August), provinents de la col·lecció del cardenal Despuig. Més endavant son retirades i substituïdes per dues còpies.

El 24 d’agost de 1812, festivitat de sant Bartomeu, Bartomeu Valentí Fortesa “Moixina”, amb domicili al carrer de sant Miquel (Palma), lliberal acabalat, reuneix a la Rambla entre 3.000 i 4.000 persones pobres a les que serveix un bon dinar per commemorar la Constitució tot just jurada per les autoritats de la ciutat.

Des de mitjan segle XIX fins a la dècada dels anys 70 del segle XX s’instal·la cada any la Fira del Ram, que s’estén fins al recinte de les instal·lacions dedicats a la cursa de cans. Al voltant del passeig s’ubica l’antic quarter del Carme, antiga seu del regiment d’Infanteria (avui seu de l’Institut Nacional de Previsió), els convents de Santa Magdalena i de les Tereses, el casal de Can Sureda de Santmartí, Can Pinós, Can Reynés i Can Ripoll. En els baixos d’aquest casal s’ubica entre 1900 i 1936 el dispensari, el consultori i la seu de la Creu Roja. Són coneguts la botiga d’antiguitats de Can Delmonte, la ocelleria Arnaiz i l’establiment Musical Via Roma. Eren ubicades a la Rambla les empreses Publicitat Matas, Transports Miralles i les oficines d’Imeco. S’hi ubica l’actual seu del col·legi d’advocats de les Balears.

El passeig consta d’una andana central amb arbres i bancs de pedra amb respatllers de ferro forjat dissenyats per l’arquitecte Gaspar Bennàssar Moner. Als costats de l’andana central hi ha dues vies per a la circulació rodada. El pintor Erwin Hubert hi va patir (setembre de 1963) un atropellament, que li provocà la mort. Ha estat el lloc de pas de nombroses manifestacions iniciades a la plaça d’Espanya amb final al passeig Sagrera, al Born o a la Plaça Major. Des dels anys 80 del segle passat dóna cabuda a parades de venda de flors i a un quiosc dedicat a la venda de monedes i segells de col·lecció.

El 1936 el passeig s’integra dins l’anomenada Via Roma, de la que feia part. El 1998 se li imposa el nom de Rambla dels Ducs de Palma. Amb caràcter general el passeig és conegut amb el nom de la Rambla, paraula d’origen àrab que significa torrent o lloc per un passa un torrent.


Bibliografia

GEM, 14, 172-173.

Gabriel BIBILONI. Els carrers de Palma, GB ed., Palma 2012.

Joan RIERA. “El gran banquete de ‘Moixina’”, Diario de Mallorca, 22-VIII-2012.