jueves, 13 de junio de 2013

Llorenç Coll i Coll (Lloseta, Mallorca, 1903 c. – Palma, Mallorca, 1995 c.)

Adroguer. De jove munta una acreditada botiga de queviures frescos i envasats a Chambéry (Alps, França), que aconsegueix una nombrosa clientela amb poc temps. Quan arriba a la mitja edat, decideix traslladar-se amb la família a Palma, on munta (1948) una altra botiga a la cantonada de Via Roma amb Via Portugal, en una zona relativament separada del centre de Palma i amb personalitat pròpia, on viuen les famílies Ossones, Ensenyat, Llull, Subies, Marquès Delgado, Garau Alemany, Del Blanco, Serra Garau, Llop Carratalà, Sureda i Blanes, les germanes Planes, Nouviles, Abraham, Puente, Dicenta, Càffaro, Muntaner, Penedès, Campllong, Fuster Sureda, Cortès Bordoll, etc. Hi són presents les seus del consolat d’Itàlia i de Xile, la del Col·legi Notarial, la de la companyia d’assegurances Mare Nostrum, la clínica Mare Nostrum, el Garatge Gomila, la delegació de la casa Mobylette, l’Institut Ramon Llull, l’Institut Joan Alcover, l’Escola Normal i l’Escola de Comerç, el col·legi Cervantes, el col·legi de les germanes Mateu, la fàbrica i la botiga de venda al públic de Mobles Serball, les consultes dels metges Josep Francesc Sureda i Blanes, Joan Miquel Marcó, del servei d’urgències de la clínica Mare Nostrum, l'oculista Yarza, etc. S'hi ubiquen, a més, la papereria ABC, la fusteria de Can Vila, l'acreditat Parche Ràpid, etc. D’altra part, l’establiment es localitza a les avingudes, en un lloc de fàcil accés i de molt de trànsit, que aporta un volum important de clientela de pas.

Basa la gestió de l’establiment amb l’oferta de gènere fresc molt ben triat, de gran qualitat i amb reposicions diàries. A més, disposa d’una oferta àmplia i diversificada de productes envasats i complementaris. Atén personalment el públic de manera personalitzada i eficaç. Ofereix serveis de pagament setmanal o mensual. Atén peticions urgents a través de la seva presència continuada a l’habitatge que ocupa a la part posterior de l’establiment. Atén el públic abillat amb un guardapols gris immaculat, que es canvia cada dia.

És persona comprensiva, tolerant, modesta i servicial. De caràcter senzill i proper, gaudeix de donar servei als clients. Feiner de mena, dedica al negoci un munt d’hores diàries, des de la compra matinera al mercat majorista fins a les 21 hores. Llueix una cabellera abundant, ben blanca, que li dóna un esplèndid aspecte patriarcal. Tracta amb singular simpatia els infants, que també coneix pel noms de pila. Val a dir que la seva gestió del negoci es basa en una estratègia ben definida consistent en una oferta de qualitat, un servei personalitzat, un ràpid moviment de reposicions, una oferta diversificada i una atenció permanent. Aconsegueix una clientela fidel i abundant, que garanteix la bona marxa de l’empresa.

Casat amb Jerònima Sueca Miralles, germana del rector de sa Vileta, viuen amb una neboda, Maria Borràs Reus, des que té 7 anys. Maria continua vivint amb ells de casada i amb una filla, de nom Catalina. Fets els 70 anys, adquireix una casa a Son Dameto (Palma), traspassa la botiga i es jubila. Mai no perd el contacte amb la vila de Lloseta i amb els familiar que hi viuen. És inhumat en el cementiri municipal de Lloseta.