viernes, 22 de noviembre de 2013

Alceu Óscar Ribeiro Mendiondo. Defunció

Avui, 22 de novembre de 2013, a les 3 de la tarda, ha mort l'artista pintor Alceu Óscar Ribeiro Mendiondo a causa d'un emfisema pulmonar. A mitjan mes d'agost es va sentir indisposat, el setembre es veié obligat a deixar de pintar i l'octubre va ser hospitalitzat a una clínica de Palma.  Rebuda l'alta hospitalària una setmana després, passà a casa seva, on la salut es va deteriorar gradualment. Hospitalitzat de bell nou el dimarts dia 19 de novembre, ha expirat aquesta tarda acompanyat de la seva esposa Mª. Isabel i dels seus dos fills, Diego i Óscar. Tenia 93 anys. Nasqué a Artigas, Uruguai, el 13 de desembre de 1919, fill d'Eustacio i Eloísa. Deixeble de Joaquín Torres Garcia, deixa una obra plàstica i escultòrica, d'arrel constructivista, de gran força i solidesa. Resideix a Mallorca des del 1974.

No era el primogènit de la família Ribeiro Mendiondo, sinó el segon dels fills. El primogènit es deia Teófilo, que assumí la missió de donar continuïtat a les tasques ramaderes del pare a El Catalán. Edgardo era el tercer i la germana, Nefer Noel, era la petita. Alceu, que el 13 de desembre de 2013 hagués fet els 94 anys, sobrevisqué tots els germans. El dilluns 29 de novembre de 2013 és inhumat en el cementiri de Palma en una cerimònia íntima.

La temàtica de la seva obra inclou natures mortes, paisatges portuaris, paisatges urbans, composicions informalistes, retrats i paisatges realistes depurats i abstractivitzats. L'estil predominant a la seva obra és el del constructivisme, que en ocasions barreja amb elements informalistes, l'abstracció, signes numèrics i elements formalistes. Mai no va fer, com s'ha dit, constructivisme geomètric. També practica l'escultura i la pintura mural. Seva és l'escultura Homenatge que l'Ajuntament de Palma dedicà al compositor mallorquí Jaume Mas Porcel i que es pot veure en els jardins del Conservatori de Música de Palma.

Per a més informació, vegeu a miquelcinema la pàgina Alceu Óscar Ribeiro Mendiondo (El Catalán, Artigas, Uruguai, 13 de desembre de 2013 - Palma, 22 de novembre de 2013).