miércoles, 11 de septiembre de 2013

Jaume Nadal Ferragut (Palma, 1700 ca. – 1768)

Pintor. De formació probablement autodidacta, a partir de la seva mort  resta pràcticament oblidat. La seva memòria es recupera gràcies a l’article que el 1955 publica el folklorista Antoni Mulet, interessat en la temàtica costumista i en la descripció dels vestits que porten els personatges. Consta que el pintor té problemes amb el gremi de pintors per exercir la professió al marge de la normativa gremial. El 1725 és multat per exercir de pintor sense haver-se presentat als exàmens pertinents. Sembla que, resolt el conflicte amb el gremi, continua treballant sense incidències.

És conegut, sobretot, per la sèrie de cinc pintures sobre treballs del camp que fa per a la possessió de Massanella. Una d’elles duu en el revers una inscripció en llatí que fa constar l’autoria del pintor i l’any de realització de l’obra (1750). Va rebre l’encàrrec de Joan Abrí-Descatlar, marquès del Palmer, propietari aleshores de la possessió, en la que féu nombroses inversions. Per realitzar les pintures, resideix una temporada a Massanella i comprova directament les tasques que descriu en les escenes.

Jaume Nadal Ferragut, Els nevaters (fragment), oli/tela, Massanella, 1750
També pinta (1757-1761) obres religioses, com la decoració de la capella del Roser de l’església parroquial de Porreres amb els misteris del rosari (dolor, goig i glòria), el viacrucis de la citada parròquia i la tela de la mort de Sant Josep (1764) de la parròquia de Campos, que el presenta en una escena en la que és visitat per Jesús i Maria, assistit per dos àngels i acompanyat d’amorets. En les dues primeres obres utilitza la tècnica de la pintura al fresc i en la tercera la de l’oli sobre tela.

L’estil de la pintura que fa és força senzill, captivador i ingenu, per bé que evoluciona i s’enriqueix amb el pas del temps i amb un possible aprenentatge fet per poder superar les proves i exàmens gremials. Les obres de Massanella contenen molts de detalls curiosos, descripcions de les distintes fases del treball, explicacions dels abillaments masculins i femenins, la construcció de fons barrocs i profunds i d’uns celatges molt treballats.

Les fotografies de les obres de Massanella, les varem fer una tarda que, convidats a berenar per la família Coll, ens autoritzen a mi i a Joan Oliver “Maneu” a fer-les i ens faciliten una escala per poder situar la càmera a l’alçada de les obres, ubicades a la part superior de la sala central o menjador del casal.

Te una entrada a la GEM i una altra a la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears. Casat amb Catalina Ros i sense fills, resideix a una casa de la plaça del Mercat, de Palma, on mor el 1768.Bibliografía

Marià CARBONELL, “Nadal Ferragut, Jaume”, ‘La Pintura i l’Escultura a les Balears’, pàg. 326-327, Promomallorca ed., Palma, 1996.

Antoni MULET, “Un pintor mallorquín poco conocido (Jaume Nadal Ferragut)”, BSAL, núm. 29, pàg. 266, Palma, 1944-1946.

GEM, 11, 336-337.