lunes, 14 de abril de 2014

El bar Mavi (Palma, Mallorca)

L’establiment, ubicat en el carrer 31 de Desembre, de Plama, s’inaugura el 14 de juliol de 1955. Gabriel Llabrés Carbonell i Maria Cirer Ferrer, naturals de Sencelles, havien deixat el poble i havien vingut a Palma amb el propòsit d’obrir-se camí i prosperar. Gran part de la clientela que atenen els primers anys prové dels tallers propers. També eren clients seus els xofers dels autocars i autobusos que pernoctaven a unes cotxeres properes. L’horari habitual que tenien abastava des de les 9 del matí a les 3 de la matinada.

El 1960 s’inaugura el polígon de Son Castelló, que el 1968 resta saturat. Aquests fets impliquen la pèrdua de bona part de la clientela antiga. Es posen aleshores a servir dinars a un local de l’Hotel Colon, que era al costat. Més endavant amplien el local del Mavi, que passa a ser un bar restaurant.

El fill de la casa, Jordi Llabrés Cirer, es casa amb la filla de l’adrogueria veïna, Maria Mateu Guasch. El fill que tenen, Gabriel Llabrés Mateu, s’incorpora a la plantilla de l’establiment el 1993, després de fer el servei militar. Posteriorment, es casa amb Susanna López. Són actualment els titulars del negoci. Mai no han volgut identificar-se amb cap grup ni amb cap afecció. Atenen igual els seguidors del Barça i els del Madrid. Han servit dinars i sopars d’encàrrec al PSM, PP, UM, Esquerra Republicana, etc. També atenen comandes d’entitats bancàries, com ara l’antiga Banca Catalana, i altres empreses.

Una de les especialitats de la casa és el “nocturn”, un entrepà de llom, pollastre o vedella, amb formatge fos, tomàtiga i ceba al forn. Les paelles mixtes són excel·lents i, sobretot, sempre tenen la mateixa qualitat i el toc de sabor que els dóna la casa.

Entre els clients habituals hi ha el cantant Joan Bibiloni, l’antic batlle de Palma Ramon Aguiló Munar, el tennista Carles Moià, el músic Marià Cortès i Cortès amb els seus amics i molts d’altres. Els matins dels dies feiners s’apleguen en el bar els jubilats de la barriada per fer un cafè o un rebentat, mentre corren les tertúlies.



Bibliografía

Lourdes DURÁN. “Un ‘nocturno’ en el Mavi”, Diario de Mallorca, 12-IV-2014, pàg. 15.