domingo, 8 de febrero de 2015

Làzaro de l'Institut

El gelater Lázaro de l'Institut serví els alumnes dels Instituts Ramon Llull i Joan Alcover (Palma), de les Escoles de Comerç, Arts i Oficis i Normal de Mestres, situades en el lloc antigament anomenat camp del Tirador, durant uns 40 anys, entre els darrers anys 30 i els primers anys 80 del segle passat. Treballa com a venedor ambulant de llepolies a l'hivern i de gelats a la primavera i a l'estiu. L’especialitat de l’hivern eran unes pomes petites cobertes de caramel de sucre. Les preparava ell a casa seva. També tenia moneatos torrats, cacauets, nesples i llepolies per a les noies. Els gelats (talls de “mantecado” servits entre dues neules ben quadrades) eren de la casa Frigo. No faltaven els “polos” de sabors per triar (taronga, llimona, fresa, menta...). Tenia el costum de posar el taulell o el carret, segons l’època de l’any, al costat de la porta d'accés del centre i era conegut i apreciat per tots. Climent Garau Arbona i Francesc de Borja Moll Casesnoves a les seves memòries autobiogràfiques parlen expressament d’ell. Durant els anys de la guerra va estar tancat a Can Mir.

Els anys 70, a proposta d’un nombre elevat d’alumnes, en col·laboració amb la direcció, rep un homenatge consistent en la seva investidura com a alumne honorari del centre. Va ser una festa multitudinària i molt emotiva, que tingué lloc en el saló d’actes (actual biblioteca municipal) ple a vessar. Làzaro hi assisteix trasbalsat i commogut. Perquè no hi faltàs res, el director li imposa la beca i li dedica unes paraules d’elogi i de reconeixement.

Els records són febles i trencadissos, però el d’en Lázaro es manté viu en la memòria de unes quantes generacions d’alumnes dels centres esmentats abans. Quan li sobrava temps i els dies no lectius, voltava per Palma passejant la seva oferta, però el seu lloc preferit, el seu lloc propi i natural, era situat al costat de les escales d’accés al vestíbul de l’Institut.