jueves, 11 de abril de 2013

Breu història de l'ametlla

L’ametlla és el fruit o llavor de l’ametller. L’arbre, de 5 a 8 m. d’alçada, és de fulla caduca, floreix el mes de febrer amb flors blanques o lleugerament rosades i presenta unes arrels profundes. L’ametlla és rica en cel·lulosa, proteïnes, greixos, vitamines i minerals.

Originari d’Asia central (Pèrsia i Mesopotàmia), l’ametller se cultiva des del 5.000 aC. A la Península Ibèrica és introduït probablement pels fenicis. Catalans i mallorquins liderats per l’explorador Gaspar de Portolà i el frare franciscà Juníper Serra la porten a Califòrnia (San Diego, San Francisco….) a mitjan s. XVIII, on s’adapta molt bé i dóna lloc a grans extensions dedicades al seu cultiu. Actualment l’ametlla nord-americana, que representa prop del 40% de la producció mundial, determina els preus internacionals del producte.

Són de molt bona qualitat l’ametlla de Tarragona i la de les Balears, per bé que aquesta té una penalització en el preu perquè la seva recol·lecció barreja l’ametlla dolça amb ametlles amargues.

Són d’ametlla el torró, el pa de pessic, l’orxata d’ametlla, la llet d’ametlla, els panellets, etc. S’usa com a ingredient en la preparació de nombrosos plats com ara salses, dolços, pastissos i gelats.

“Posar cara d’ametlles agres” és una expressió que es refereix a la mala cara que algú posa per enuig, enfadament o contrarietat. Els paisatges d’ametllers florits de Mallorca va seduir la mirada i els pinzells de Santiago Rusiñol i d’altres pintors.