lunes, 23 de septiembre de 2013

Josep Ventosa Domènech (Barcelona, 12 de maig de 1897 – Port d’Andratx, 29 de maig de 1982)

Pintor. Estudia a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi (Escola de Llotja), però no acaba els estudis. S’interessa pel cubisme i, posteriorment, fa una passada fugaç pel surrealisme i el futurisme. Es trasllada a Brussel·les per conèixer de primera mà els moviments avantguardistes. De retorn a Barcelona, abandona l’interés pels moviments d’avantguarda i treballa el paisatge figuratiu amb influència de l’escola d’Olot.

Josep Ventosa Domenech

Exposa individualment a Barcelona (1935) i a Brussel·les (1935). Participa en exposicions col·lectives a Barcelona, diverses ciutats europees i Sud-amèrica.

Després de la Guerra Civil (1940), trasllada la residència a Mallorca. Barreja estades al Port d’Andratx, Sóller i Palma. Viatja sovint a Barcelona. Pinta a Sóller, Andratx, Biniaraix, Torrent de Pareis, sa Calobra, Sant Telm, Valldemossa, Alaró, Lluc, Puigpunyent, Banyalbufar i altres indrets de la Serra de Tramuntana. Casat amb Cèlia Gil, no té descendència. 

Es poden distingir quatre etapes en la seva obra. La primera és l'època cubista i informalista, que es clou quan decideix dedicar-se al paisatge. La segona etapa, dedicada bàsicament a la ruralia catalana, abasta els anys 30 del s XX i es caracterítza per l'ús d'una paleta en la que predominen els verds i els verds tendres amb lleugers contrastos de llum i color. La tercera etapa abasta des de l'arribada del pintor a Mallorca fins a la meitat de la dècada dels anys 50. Sota la influència de la llum de Mallorca, realitza marines i visions portuàries lluminoses, que tracta amb una paleta de tons suaus propera a la d'alguns antics noucentistes. La cinquena etapa comença vers la meitat dels anys 50. Aleshores  treballa preferentment paisatges monumentals que tracta amb colors grisos argentats, transparències i composicions difuminades.

El 1947 exposa a Galeries Costa (Palma). També exposa a Barcelona, Madrid, Sabadell, etc. La Galeria Rubines (Palma) li dedica (1979) una exposició antològica amb motiu del seu 80è aniversari (complit el 1977). A partir de 1980 exposa a la Galeria Jaume III (Palma).

El 1982 l’Ajuntament d’Andratx el nomena fill il·lustre de la vila. El dissabte dia 29 de maig de 1982 mor al Port d’Andratx als 85 anys d’edat. La Galeria Jaume III (Palma) li dedica (1989) una magna exposició retrospectiva, que es complementa amb la publicació d’una monografia biogràfica escrita per Rafel Perelló Paradelo. Està representat a l’exposició retrospectiva “100 anys, 100 pintors (1893-1993)”, que té lloc a sa Llonja amb motiu del centenari d’Última Hora. Té una entrada a la GEM i una altra a la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears.

Josep Ventosa, Oliveres de Mallorca, oli/tela
  
Bibliografía

Margalida TUR, “Ventosa Doménech, Josep”, ‘La Pintura i l’Escultura a les Balears’, Promomallorca ed., Palma, 1996.

CATÀLEG-1993, “100 anys, 100 pintors (1893-1993)”, Exposició d’homenatge a Última Hora, Govern Balear i Consell Insular de Mallorca, pàg. 63 i 153, Palma, 1993.

Rafel PERELLÓ, “Ventosa”, Estudios Internacionales Jaime III, Palma, 1982.