domingo, 24 de marzo de 2013

Pau Català Riera (Palma, 16 de setembre de 1933 – 22 de març de 2013)


Empresari de la construcció i antic president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera.

Impulsa el moviment associacionista empresarial de les illes a través de l’Associació de Promotors Constructors, el Gremi de Mestres Picapedrers de les Balears i l’Associació Patronal de Picapedreratge, Edificació i Obres Públiques de les Balears, que presideix i lidera entre els darrers anys 70 i els primers 80. També és president de la Federació Balear de la Construcció. Col·labora amb la Cambra de Comerç com a membre de la Junta directiva amb el càrrec de tresorer. Posteriorment, accedeix a la presidència de l’entitat, que exerceix durant 11 anys (1987-1998) de dedicació plena i esforçada. El 1989 és nomenat vocal del comitè executiu del Consell Superior de Cambres de Comerç, Indústria i Navegació d’Espanya.

Des de la presidència de la Cambra de Comerç fomenta la projecció exterior de la indústria del calçat, la bijuteria, l’alimentació i altres. Treballa activament perquè el turisme sigui incorporat a l’epígraf oficial de les activitats exportadores. Aconseguit l’objectiu, la Cambra de Comerç pot dedicar recursos a les activitats promocionals del turisme.

Com a promotor d’edificacions, contractista d’obres i constructor, realitza obres importants com els aparcaments subterranis de la plaça del Comtat del Rosselló i els de la Plaça Major, de Palma, a més de nombrosos edificis d’habitatges familiars i apartaments turístics.

Li fa un retrat a l’oli el pintor Joaquim Torrens, que forma part de la galeria de presidents de la Cambra de Comerç. Rep diversos guardons i distincions com l’Escut i la Medalla d’or de la construcció. És nomenat president honorari de la Cambra de Comerç (1998). Jubilat, es dedica a les seves afeccions: l’agricultura, el camp, la lectura i la mar. Mor a Palma als 79 anys d’edat.


Bibliografia

dB, “Mor Pau Català, empresari i expresident de la Cambra de Comerç”, Diari de Balears, 24-III-2013, pàg. 11, Palma.

F.B. “Fallece en Palma Pau Català”, Última Hora, 24-III-2013, pàg. 19, Palma.

EFE, “Fallece a los 79 años Pau Català”, Diario de Mallorca, 24-III-2013, pàg. 8, Palma

DD.AA., “Qui és qui a Mallorca”, pàg. 127, Promomallorca ed., Palma 1999.

GEM, 3, 222