domingo, 24 de noviembre de 2013

El restaurant Àncora (Mallorca). Anys 80.

El mes de maig de 1980 els cuiners Juan Romero i Juan Carlos Azanza i els empresaris Martí Gual i Josep "Pepín" Vives Cilimingras inauguren el restaurant Àncora a la dàrsena de Can Barbarà (Palma).

La carta del nou restaurant inclou una mousse de tumbet, una pasta de fulls d’espàrecs, un cap-roig al vapor, una serviola macerada a l’orenga, etc. De la mà d’aquests i altres plats el nou restaurant fa les primeres passes a Mallorca en el terreny de la nouvelle cuisine.

La guia Michelin a l’edició de 1981 li atorga una estrella. No és la primera estrella Michelin que obté un restaurant de Mallorca. El 1977 el cuiner francès Gérard Tétard n’havia obtingut una per a la cuina de l’hotel Ses Rotges, de Cala Rajada. El 1982 Juan Romero funda el restaurant Xoriguer i Juan Carlos Azanza és nomenat cap de cuina del restaurant El Gallo.


Miquel Barceló Perelló "Pereió" (Felanitx, Mallorca, 27 de gener de 1939 - Portocolom, Felanitx, 23 de novembre de 2013)

Historiador i catedràtic d'Història Medieval de la Universitat Autònoma de Barcelona, mor a Portocolom als 74 anys d'edat. Com a investigador focalitza l'atenció en l'estudi de la societat andalusina i de la seva destrucció a càrrec de l'anomenada reconquesta cristiana. Publica articles a L'Avenç, L'Espill i Faventia. És col·laborador esporàdic del diari El País. És autor de Les aigües cercades (1986), El terme de Manacor (2007), Musulmans i Catalunya (1999) i Trenc d'alba (2009). Com a traductor fa la versió al català de La vida, de Benvenuto Cellini, i de l'obra Una avançada del progrés, de Joseph Conrad. A  més, escriví poemaris en català, narracions curtes i articles de premsa.