lunes, 7 de febrero de 2011

Jaume Damians Gelabert (Palma, 19 de novembre de 1960 - 8 de febrer de 2008)

Tècnic informàtic, programador, regidor de teatre, espeleòleg i voluntari de Creu Roja.

Fill d’Antoni Damians i Antònia Gelabert, estudia el batxillerat al Col·legi de Sant Pere (Es Viver, Palma). Posteriorment, fa estudis d’informàtica de manera continuada i ininterrompuda i s’especialitza en anàlisi de sistemes i programació.

Com a tècnic en informàtica presta serveis professionals a Spantax, Cobega (distribuïdora de la Coca Cola), Consell Insular de Mallorca, Hospital de Creu Roja i d’altres. El 1990 munta l’empresa “Controls de Mallorca C.B.”, que li permet una major facilitat a l’hora de fer contractacions i facturar serveis a institucions privades i públiques. El 1999 Creu Roja li ofereix un contracte fix de dedicació exclusiva i el nomena director del departament de sistemes informàtics de l’oficina autonòmica de les Balears.

Afeccionat de ben jove a l’espeleologia, als 16 anys s’adhereix (1977) a l’Speleo Club Mallorca i dos anys després al Grup Espeleològic Est, de Palma. Combina l’espeleologia amb l’estudi de temes biològics i arqueològics i impulsa campanyes espeleològiques com Minor 87, que té lloc a Menorca. A final dels 70 esdevé un dels impulsors de tècniques innovadores com l’anomenada “sols corda”, que permet major autonomia i facilita l’exploració de cavitats laterals i de cavitats més inaccessibles. D’aquesta manera s’amplien les possibilitats d’exploració del mitjà subterrani superficial.

El 1979 s’incorpora a la junta directiva de la Federació Balear d’Espeleologia i assumeix l’encàrrec de coordinar el “Catàleg de cavitats”, que recull més de tres mil cavitats de les illes. En els anys 80 realitza estudis de biogeografia i taxonomia de la fauna cavernícola (aranyes, coleòpters, moluscs terrestres, etc.). El 1994 fa part de la junta directiva de la Societat d’Història Natural de les Balears.

El teatre és la seva passió. Fa d’actor i director, impulsa la fundació de la companyia “L’Ombra del Cranc”, és regidor d’Iguana Teatre, es vincula a la Fundació Teatre del Mar i és el primer president (1999-2008) de l’associació d’espectadors del Teatre del Mar (AETM). Casat amb Maria Agustina Janés “Gessi”, són pares de tres fills, Bernat (1986), Jaume (1989) i Xavier (1989). En plena maduresa, mor a Palma als 47 anys.

El premi anual de l’associació d’espectadors del Teatre del Mar al millor espectacle programat pel centre durant l’any anterior duu el seu nom des del 2008. La dona i els fills feren donació a la Societat d'Història Natural de les Balears del material naturalístic i espeleològic que havia reunit.


Referències

Guillem X. PONS, "In memoriam. Jaume Damians Gelabert (1960-2008)", 'Bolletí Societat d'Història Natural Balears', núm. 50, pàg. 289-293, Palma 2008.

Joaquim GINÉS i Àngel GINÉS, "Jaume Damians Gelabert (1960-2008)", 'Endins', núm. 32, Palma 2008.

Jaume DAMIANS i Joaquim GINÉS, "Algunes observacions mineralògiques i morfològiques sobre el sistema cueto-coventosa" (Santander), 'Endins', núm. 8, Palma 1981.

Laura JURADO, "El 'hacker' de la espeleología", 'El Mundo', Baleópolis, núm. 94, Palma 23-I-2011.