domingo, 21 de octubre de 2012

Raimon Clar Garau (Algaida, Mallorca, 2 de desembre de 1931 – Palma, 6 de març de 2010).


Jurista, notari i polític. Fill de Josep i Assumpció, estudia el batxillerat al col·legi de Monti-sion (1940-1948) amb brillants qualificacions. És condeixeble d’Antoni Bernat Girbent, Antoni Roig Muntaner, Sebastià Planas Llabrés de Jornets, Joan Juan Marquès, etc. Fa la carrera de Dret a Madrid, on es llicencia (1953). Guanya (1957) les oposicions de notari i exerceix a les localitats de Gérgal (Almeria), Belvis de la Jara (Àvila), Lalín (Pontevedra) i Palma (1971-2001).

Del 1961 al 1963 és professor de dret civil de la Universitat de Madrid. Entre 1974 i 1977 és degà del Col·legi de Notaris de les Balears, conseller del Banc de Crèdit Balear i president de la Federació Catòlica d’Associacions de pares d’alumnes. A més, és professor (1985-88) de Dret Mercantil de la UIB.

El 1975 funda i dirigeix l’associació Concurrència Democràtica Balear (1975-76), que s’integra en la coalició d’Unió del Centre Democràtic i en el partit que, després de les eleccions, es crea amb el mateix nom. Encapçala la llista de la UCD a les eleccions generals del 1977, que obté 4 dels 6 diputats de les Balears. Com a diputat presideix la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, fa part de l’assemblea de Parlamentaris de les Balears i és conseller de Cultura (1978-79) del Consell General Interinsular. Aprovada la Constitució, el 1979 abandona la política.

Fa part de la comissió que elabora l’avantprojecte de llei de la reforma de la compilació de Dret Civil de les Balears. El 1975 es elegit president del Cercle Mallorquí. En els anys 90 fa part del grup que prepara la documentació prèvia a la canonització del beat Ramon Llull. També presideix l’Acadèmia de la Cuina i el Vi de Mallorca i participa en el consell assessor del Museu d’Art Modern i Contemporani “Es Baluard” (2001-2006). El 2007 és membre de la Comissió Assessora de Dret Civil del Govern de les Illes Balears. També és membre de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de les Balears. Jubilat el 2001, mor a Palma als 78 anys. El parlament de les Illes Balears, presidit aleshores per Aina Rado, el distingeix amb la medalla de la institució (31 de maig de 2010).

Vaig participar a les reunions prèvies a la constitució de l’associació Concurrència Democràtica Balear, que tenen lloc en un local del carrer de Sant Gaietà (Palma) i en els sopars de companyonia que es fan a un restaurant del mateix carrer. Moltes gestions que he de fer davant notari me les resol ell, com la compra de la casa que els meus pares tenien llogada al carrer Via Roma.. Anys més tard tornem a coincidir a la Comissió Assessora del Museu “Es Baluard”. La seva afecció a la pintura i una selecta col·lecció pròpia d’obres excel·lents demostren el seu bon criteri artístic i el seu gust per la pintura de l’illa.

Va ser un home de clara intel·ligència, de tracte exquisit i eficaç i d’un gran nivell cultural. Senzill i proper, l’interessen tots els assumptes que afecten les illes, inclosos els de caràcter econòmic. Cada any em demana un exemplar de la darrera edició de l’Evolució econòmica i sempre que pot assisteix a l’acte de presentació de l’obra, que aleshores es fa habitualment als salons de l’Hotel Palas Atenea (Palma).


Miquel Font Cirer (Palma, 4 de gener de 1941 – 21 de febrer de 2011)


Bibliòfil, impressor i editor.

Estudia el batxillerat al col·legi La Salle (Palma) (1951-57), on és condeixeble de Miquel Ferrà Martorell, Josep Carles Tous, Gabriel Moll Blanes, Miquel Deyà, etc.

Afeccionat a la fotografia, munta un laboratori propi a la Plaça Major (Palma), dedicat a la realització de fotografies que publica a la premsa local. El 1970 funda la impremta Imatge/70, dedicada a la publicació de llibres i cartells. En els primers anys 70 publica els cartells i fullets dels partits politics no legalitzats. Per a l’exposició “Miró 80”, que es presenta (1973) a la seu del Col·legi d’Arquitectes imprimeix un cartell inspirat en els colors de la bandera republicana, fet que provoca un procés que no prospera arran de l’amnistia del 1977.

El 1984 crea l’empresa editorial “Miquel Font editor”, que publica llibres sobre la història i la societat de Mallorca distribuïts en 14 col·leccions, com ara “Miramar” (dedicada a l’arxiduc Lluís Salvador), “Obres de Ramon Llull” (edicions facsímils), “La Rodella” (temàtica jueva), “Imatges d’ahir” (àlbums fotogràfics dels pobles de Mallorca), “Arca de Noé” (biografies), etc.

Com a bibliòfil reuneix una biblioteca de més de 15 mil títols sobre temes de les Balears i una trentena de pel·lícules anteriors a la Guerra Civil relacionades amb les Balears. També té arxius i col·leccions de fotografies antigues i modernes.

Treballador i estudiós, acumula una gran cultura. Es recordat com un contador entranyable d’històries i anècdotes. Persona discreta i austera, no s’agrada de ser fotografiada. Són col·laboradors seus Valentí Puig i José Carlos Llop. Sempre compta amb l’amistat de Lleonard Muntaner i Lluís Ripoll. Té les entrades Miquel Font editor (v. 11, 28-29) i Font Cirer, Miquel (v. 5, 371) a la Gran Enciclopèdia de Mallorca. Mor sobtadament el febrer de 2011 als 70 anys. Continua la seva labor el fill Miquel Font Poquet, responsable de l’editorial des del 1999. La filla porta la direcció del Taller 6A.


Pere Vidal Amengual (Palma, 30 de juny de 1934 – 20 d’octubre de 2012)


Empresari. Fill de Joan i Paula, estudia el batxillerat a l’Institut Ramon Llull (Palma) (1945-1952), on es condeixeble de Vicenç Jasso, Joan Miquel Marcó i Antoni Soto.

Dedicat al sector de l’hostaleria, des de la joventut desplega l’activitat professional en l’àmbit de les sales de festes i és director d’importants establiments d’oci com “El Cortijo Vista Verde” i altres. En els anys 60 treballa en el Sindicat de l’Espectacle, des d’on impulsa la creació (1976) de la patronal de les discoteques, de la qual és designat secretari general. Com a vocal del Foment del Turisme de Mallorca, promou el Musical Mallorca, esdeveniment que obté amb tres edicions una notable repercussió dins l’àmbit espanyol i europeu.

Elegit president de l’Associació d’empresaris de sales de festes, discoteques i similars de les Balears (2000-2011), ocupa la presidència del sector a nivell de tot l’estat (2006-2010). Afeccionat als esports, és directiu de l’equip de bàsquet del Patronat Obrer.

Distingit amb el nomenament de cavaller de l’Ordre de Cisneros, rep la medalla d’or del Foment del Turisme de Mallorca i la de l’Associació d’Empresaris de Sales de Festes de les Balears, de la qual és designat (2011) president d’honor. Casat amb Joana, és pare de tres fills (Joan, Paula i Joana Maria). Excel·lí per la capacitat de negociació, les habilitats dialèctiques i l’esperit emprenedor.