sábado, 8 de diciembre de 2012

Vicente Javier Benedí Benito (Brea d’Aragó, Saragossa, 1957 – Palma, Mallorca, 8 de desembre de 2002)

Biòleg, professor universitari i investigador. Es doctora en Ciències Biològiques a la Universitat de Barcelona. Es forma com a investigador a la Universitat de Barcelona, a l’Institut Pasteur i a la Universitat de Harvard.

El 1988 s’incorpora a la UIB i el 1989 és nomenat professor titular de Microbiologia en virtut de concurs-oposició. El 1996 és nomenat secretari del Departament de Biologia Ambiental de la UIB. S’interessa tant per la microbiologia clínica com per la industrial. Desplega una intensa tasca d’investigació al laboratori de la UIB i col·labora amb l’Hospital de Son Dureta (Palma). És col·laborador de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA). El setembre de 2002 rep un premi de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Palma per l’estudi “Puesta a punto de métodos moleculares para la detección de aditivos alimentarios”. Dóna suport a la creació de l’Institut Universitari de Ciències de la Salut de les Illes Balears. Publica nombrosos treballs d'investigació.

Casat amb Margarita, és pare de tres fills, Maria del Mar, Pablo i Cristina. S’agrada de treballar en equip i de liderar grups interdisciplinars d’investigació. Té la residència familiar a Sa Vileta (Palma). Mor sobtadament als 45 anys.

Amb motiu del primer aniversari del seu traspàs, la UIB li dedica una jornada d’homenatge amb la presentació del llibre “El papel social de la ciencia en Baleares, un homenaje a Javier Benedí”, publicat pels editors Carlos M. Duarte i Fèlix Grases. La presentació del llibre es dóna acompanyada d’una conferència a càrrec del professor Sebastià Albertí titulada “Benedí i la ciència al servei de la societat”. Amb motiu del desè aniversari de la seva defunció, el diari "Última Hora" li dedica (8-XII-2012) un escrit de recordança. L'IMEDEA institueix una beca que duu el seu nom. Té una entrada al seu nom en la Gran Enciclopèdia de Mallorca.


Bibliografia

ÚLTIMA HORA, "Vicente Javier Benedí, 'la ciencia al servicio de la sociedad'", 2-XII-2012, 59

Carlos M. DUARTE i Fèlix GRASES (ed.), "El papel social de la ciencia en Baleares, un homenaje a Javier Benedí", Universitat de les Illes Balears, Palma 2003

ELSEVIER, "Vicente Javier Benedí", nota biogràfica, www.elsevier.es

ENFERMEDADES INFECCIOSAS MICROBIOLOGIA CLÍNICA., "V. Javier Benedí", 2003, 21, 2

BOE, 25-VIII-1989, 27331

GEM, 23, 51