jueves, 2 de septiembre de 2010

Gabriel Villalonga Olivar (Palma 1894-1966)

Terratinent, pintor i soci de Creu Roja.

Juntament amb el fotògraf Maties Mut organitza (1916) la inauguració del Saló Àrab de La Veda com a sala d’exposicions amb l’exhibició d’un conjunt de teles del pintor mexicà, aleshores resident a l’illa, Roberto Montenegro. Com a pintor afeccionat, participa (1928) a l’Exposició d’Art Balear a Buenos Aires. És guardonat amb el primer premi (1920) a l’Exposició Regional d’Art i amb la medalla d’honor (1921) a la Segona Exposició Regional d’Art, de Palma. Participa a nombroses exposicions col·lectives de pintura. La seva obra, que reprodueix bàsicament paisatges de Pollença, s’inscriu dins un estil colorista i decorativista d’inspiració modernista i influència local.

Com a terratinent i propietari de la possessió Son Grua de Pollença, dirigeix personalment l’explotació de les seves finques i esdevé un dels terratinents més actius de l’illa. Dedica esforços i recursos a experimentar millores dels conreus i del ramat, amb especial dedicació a la cria de porcí. En els anys 20 fa costat als terratinents que s’oposen a les pràctiques de control dels preus del productes agraris per part d’intermediaris i comerciants.

Militant del partit conservador, va ser elegit (1917) regidor de l’Ajuntament de Palma. Des del seu càrrec va mantenir posicions contràries a la política regionalista i reformista. Va ser president de la Cambra Oficial de la Propietat Urbana.

El 5 de novembre del 1936 és nomenat president-delegat de Creu Roja a les Balears, càrrec que ocupa (1936-66) durant 30 anys, fins a la seva defunció. Sota el seu mandat s’adquireix l’edifici de l’anomenat xalet de Can Buades, que es converteix en la seu de l’Hospital de Creu Roja. Promou l’ampliació i modernització de les instal·lacions de l’Hospital en diverses etapes successives. El 20 de maig de 1955 es trasllada el dispensari del carrer 31 de desembre, núm. 6, a l’edifici de l’Hospital, que passa a dir-se Hospital-dispensari de Creu Roja.

Casat amb Carme Elionora "Nora" Coll Fuster, tenen un fill, Josep, que mor jove, i tres filles, Antònia, Elionora "Noreta" i Carme. Mor a Palma el 27 de desembre de 1966, als 72 anys.