domingo, 15 de abril de 2012

Josep Bonnín Fortesa (Sa Pobla, 10 de juliol de 1953 – Palma, 12 d’abril de 2012).

Animador cultural i social, músic, xofer d'ambulància i de transport adaptat i voluntari de Creu Roja. Fill de Jaume Bonnin Pinya “Búger” i de Maria Fortesa Aguiló “Camunyes”, estudia a l’Escola Graduada de Sa Pobla, fa (1968) un curs de solfeig al Conservatori amb la professora Catalina Bonnin, que aprova amb la qualificació d’excel•lent, i fa (1960-63) tres cursos d’humanitats al seminari menor de Sant Pere, on és alumne d’Antoni Esteva, Josep Ollers Bujosa, Carmel Bonnin Cortès, Francesc Batlle i altres professors. Té una germana, Antònia, que mor als 3 anys i un germà més gran que ell, Francesc (Sa Pobla, 1945). El seu pare és moliner de la fàbrica de farines de Sa Pobla. De sa mare, que mor quan ell encara és menor, rep l’esperit de solidaritat que el caracteritza.

De ben jove comença a treballar (1968) com a aprenent a una llanterneria i, després, a la fàbrica de lleixiu de Sa Pobla. A instàncies del metge de la vila, Josep Serra Bennàssar, “es metge Corró”, és guardonat (1965) per l’ajuntament de Sa Pobla amb el “Premi al civisme” en atenció al seu esperit solidari i de servei altruista a la comunitat.

El 1972 trasllada el seu domicili a Palma i treballa com a repartidor de cervesa a Rosa Blanca i Pripps, per passar després a una fàbrica d’ampolles de plàstic. Als 18 anys obté el carnet de conduir que li permet manejar una furgoneta de repartiment i iniciar un llarg cicle professional com a xofer de vehicles de transport de mercaderies i viatgers, ambulàncies i transport adaptat. El 1974 comença el servei militar amb el període d’instrucció a Son Suredeta. Tot seguit (9-XI-1974) és destinat a la brigada de tropes de socors de Creu Roja amb la qual es dedica a la prestació de serveis de socors a carreteres de l’illa, a la plaça de Toros de Palma, etc. Acabat el servei militar obligatori, continua (1975) a Creu Roja prestant serveis com a voluntari de la brigada, on ascendeix successivament fins a brigada. D’aleshores ençà entre els voluntaris de Creu Roja és conegut pel nom de brigada Bonnin. Excel•leix pel seu do de gents i pel seu caràcter obert, dinàmic, afectuós, disciplinat i rigorós. Té el costum de revisar-ho tot abans de cada sortida que fa amb l’ambulància i d’anotar totes les incidències en els fulls de control.

Treballa (1975-2008) a diverses empreses, com Can Damel, Aerpons i Transbalear, Aumasa, Playasol (Catalina Marquès) i Darbus que, posteriorment, passa a fer part de la companyia anglesa Arriva. Després de la dissolució (febrer 1989) de la brigada de tropes, presta serveis voluntaris al departament de socors i emergències. També ho fa als departaments de medi ambient, vida associativa i a la comissió de dinamització. El seu do de gents, el tracte senzill i càlid, la seva disponibilitat i l’esperit resolutiu, inquiet i jove que el caracteritzen, fan que esdevingui una de les persones més conegudes i estimades de la institució.

D’altra part, és voluntari de la parròquia de Sant Joan d’Àvila (Polígon de Llevant), de la coral “Brotet de Romaní”, de la Confraria de penitents del Crist de l’Agonia, del Patronat Obrer de Sant Josep i de l’associació de veïns del Polígon de Llevant. Del 1974 ençà és donant de la germandat de donants de sang de Mallorca. Afeccionat a la música, aprèn de manera autodidacta a tocar la guitarra. Funda i dirigeix grups de música jove, als quals acompanya amb la guitarra elèctrica, fet que li val el sobrenom de “brigada Pink Floyd”.

Casat (1978) amb Anna Maria Castell Segú, són pares d’una filla, Maria Anna. Té una casa a Can Picafort, a primera línia, on desconnecta de la feina, fa vida de família i es dedica a descansar i recuperar forces. El 1993 és guardonat per Creu Roja amb medalla a la constància i el 2002 amb la medalla de plata. El 2007 el Consell de Mallorca li atorga el Premi a l’Esperit Esportiu. Ha estat durant 38 anys voluntari de Creu Roja i és el tercer voluntari més antic de Mallorca. El primer de desembre de 2010 és nomenat vicepresident autonòmic.