sábado, 27 de octubre de 2012

José Luis Tudanca (Tudanca, Cantàbria, 17 de maig de 1944 - Palma, 22 de setembre de 2011)

Nom artístic del pintor José Luis González i González, nat a Tudanca (Cantàbria) el 1944. Estudia decoració a Barcelona i fixa (1970) la residència a Mallorca, on comença a treballar com a decorador per incrementar gradualment l'activitat plàstica, que anys més tard esdevé l'única que exerceix i a la qual es dedica plenament. Com ell diu "a Mallorca troba l'espai per a la reflexió, el repòs i la inspiració poètica que la seva obra demana".

José Luis Tudanca, 2000 ca.

Exposa per primera vegada el 1978 a Palma. També exposa a Pollença, Santander, Madrid, Deià, Inca, Sineu, Barcelona, Sóller i Perú.

Treballa el paisatge i l'abstracció mitjançant tècniques mixtes i l'aquarel·la. També treballa el dibuix. Les composicions sobre tela es beneficien del valor expressiu de textures, empastos i raspats. Crea atmosferes intimistes, composicions irreals properes al surrealisme i ambients poètics. Fa ús dels jocs de clarobscur i dels contrastos de colors. Mostra preferència pels blaus, grocs, verds i vermells. Sent predilecció per l'aquarel·la. S'agrada de pintar al camp i a la platja amb l'ajut de papers de grans dimensions, on capta la natura entesa com a caleidoscopi de colors. En els darrers anys viatja sovint al Perú, on troba nous motius d'inspiració.

El 1984 obté la medalla d'or del Saló de tardor, del Cercle de Belles Arts de Palma. El 1992 obté el premi Ciutat de Palma de pintura.

José Luis Tudanca, Sense títol

Té entrades pròpies a la Gran Enciclopèdia de Mallorca i a la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l'Escultura a les Balears. El 1989 el Consell Insular de Mallorca li dedica una exposició a la sala d'exposicions de la Misericòrdia (Palma). El 1996 exposa al Casal Balaguer, de l'Ajuntament de Palma.

Hi ha obra seva als museus municipals de Sa Pobla i Porreres, Conselleria d'Educació del Govern de les Illes Balears, Caixa de Balears "Sa Nostra" i a nombroses col·leccions d'institucions i particulars.

El vaig conèixer personalment i el 1997 li vaig comprar una tela molt notable per a la pinacoteca de Caixa de Balears Sa Nostra. Coincidirem sovint a actes relacionats amb la pintura, inauguracions, celebracions, presentacions, etc. És un home senzill, cordial, enamorat de la seva professió, honest i feiner. Quan la malaltia ja fa estralls en la seva salut, segueix treballant i ho fa fins uns dies abans de morir. Ens deixa el 22 de setembre de 2011, als 67 anys.

Amb  motiu del seu traspàs, Josep Bauzà i Pizà al Diari de Balears i Mariana Díaz a Última Hora li dediquen escrits d'homenatge.


Bibliografia

CONSELL INSULAR DE MALLORCA, "Tudanca", catàleg exposició 1989, Palma

AJUNTAMENT DE PALMA, "Tudanca, sèrie musicals", catàleg exposició 1996 al Casal Balaguer, Palma

GRAN ENCICLOPÈDIA DE MALLORCA, 17, 335

GRAN ENCICLOPÈDIA DE LA PINTURA I L'ESCULTURA A LES BALEARS, 4, 335-336

Mariana DÍAZ, "Fallece el pintor Tudanca, quien acababa de inaugurar una exposición en la galería Matissos", Última Hora, 22-IX-2011, Palma

Josep BAUZÀ I PIZÀ, "Adéu a Trinidad Huertas Rus i José L. González "Tudanca", Diari de Balears, 26-IX-2011, Palma


Darreres exposicions

2006  Galeria Fran Reus, Palma, "PerúPerúPerú", abril-maig

2007  Galeria Juan Manuel Lumbreras, Bilbao, "Viaje por Perú", juny-juliol

2007  Bennàssar Galeries, Pollença, setembre-octubre

2008  Museu de Porreres, "Tudanca", abril

2008  Galeria Can Janer, Inca, "Tudanca", maig

2008  Galeria Mar Gaita, Palma, "José Luis Tudanca", octubre-novembre

2009  Galeria Mar Gaita, Palma, "Aquarel·les Vich i Tudanca", setembre-octubre

2010  Auditòrium sa Màniga, Cala Millor, "Tudanca", juny-juliol

2010  Galeria Racó 98, Sóller, "Tudanca, Lluís Vidal i Rubén Martín de Lucas"

2011  Galeria Matissos, Colònia de Sant Jordi, "Illes de sal", setembre