miércoles, 31 de octubre de 2012

Josep Robert Torrent Prats (Ciutadella de Menorca, 8 de setembre de 1904 – 13 de novembre de 1990)


Pintor, dibuixant, caricaturista, humorista gràfic i professor. És fill de Rafel Torrent Faner, poeta acreditat. Estudia al col·legi dels Salesians de Ciutadella i pren lliçons de dibuix i pintura de Josep Moll “Mollet”, pare del filòleg Francesc de B. Moll. De jove treballa a la fàbrica familiar de talons per a sabates.

Afeccionat al dibuix i a la caricatura, dibuixa sempre que pot. Publica caricatures, humor gràfic i treballs de disseny i il·lustració a diverses revistes, entre elles “Menorca gràfica” y “Moda y Arte”. El 1932 es convoca la plaça de professor de dibuix de l’Escola Municipal de dibuix de Ciutadella per jubilació del citat Josep Moll. Als 28 anys guanya per concurs la plaça i passa a ser professor i director del centre durant més de 40 anys (1932-1975). El 1936 es casa amb Rita Llopis, mare de Margarida i Rafel. Vidu el 1942, es casa el 1945 amb Joana Campins i tenen dos fills, Carles i Pilar.
LA PRIMAVERA -José Roberto Torrent Prats
Josep Robert Torrent Prats, La primavera

El 1946 exposa per primera vegada a Menorca. El 1947 viatja a Mallorca, on coneix l’Escola de Pollença. El 1950 guanya la medalla de la Diputació Provincial del IX Saló de tardor del Cercle de Belles Arts de Palma amb la tela “El falcó” (1948). El 1951 fa el primer viatge a París, on coneix els pintors postimpressionistes francesos. El 1958 fa un segon viatge a París i, tot seguit, visita Holanda i el nord d’Espanya. El 1968 obté el premi Ciutat de Palma de pintura. El 1976 mor l’esposa i ell deixa la direcció de l’Escola Municipal de Dibuix per jubilació. Té temps per dedicar-se de ple a la pintura.

De jove s’interessa, sobretot, per temes socials i humans com la pobresa, la marginació, la soledat i l’amistat. Més endavant presta atenció al paisatge menorquí. Fa una obra de colors intensos i amb referències constants al paisatge de Menorca on reiteradament inclou arbres de fulla caduca, desfullats i nus. Fa ús d’una paleta de colors purs i d’una pinzellada curta i empastada. La composició es basa en un esquematisme que simplifica molt les coses, en l’adopció d’un punt de vista elevat, en l’absència d’ombres i en uns perfils molt marcats del dibuix. El 1977 la Galeria Danús (Palma) li dedica una exposició antològica. D’altra part, el 1977 el paisatge resta relativament relegat dins de la seva producció, mentre pren protagonisme la figura, dedicada a gent corrent: agricultors, pescadors, mares amb fills i altres motius que li permeten barrejar força i tendresa. Josep Torrent a Menorca juntament amb Miquel Llabrés i Jaume Mercant a Mallorca constitueixen la baula de transició entre la tradició paisatgística de les illes i l’assumpció del moviment de les avantguardes.

El 1990 mor a Ciutadella, als 86 anys. Poc després s’inaugura a Ciutadella el centre docent d’ensenyament primari Pintor Torrent. El 1991 el Consell Insular de Menorca organitza una exposició itinerant del pintor per Menorca sota el títol “El darrer Torrent”. El 1995 s’inaugura a Ciutadella la casa museu Torrent, amb una bona selecció de la seva obra. El 2004 el Consell de Menorca proclama l’any Torrent amb motiu del centenari del naixement del pintor i, aleshores, és proclamat fill il·lustre de Ciutadella. Té una entrada a la Gran Enciclopèdia de Mallorca i una altra a la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura de les Balears.

Hi ha obra seva al Consell Insular de Menorca, als Ajuntaments de Ciutadella, Maó, Ferreries, Migjorn Gran, Es Mercadal, Alaior, Sant Lluís, Es Castell, Museu de Pollença, Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Museu d’Art Modern i Contemporani “Es Baluard”, Casal Solleric (Palma), casa museu Torrent i altres institucions.


Bibliografia

Juan ELORDUY VAQUERO, “Torrent 1904-1990”, Consell Insular de Menorca, Ajuntament de Ciutadella i Fundació Sa Nostra, Maó 2004

GRAN ENCICLOPÈDIA DE LA PINTURA I L’ESCULTURA A LES BALEARS, 3, 313-314

GRAN ENCICLOPÈDIA DE MALLORCA, 17, 251


Premis i guardons
(Selecció)

1950  Medalla de la Diputació Provincial de les Balears, IX Saló de tardor, Cercle de
          Belles Arts, Palma

1954  Medalla de plata, XIII Saló de tardor, Cercle de Belles Arts, Palma

1959  Medalla d’honor, XIX Saló de tardor, Cercle de Belles Arts, Palma

1962  Primer premi de pintura, Saló de Primavera, Maó

1963  Primer premi de pintura, Saló de Primavera, Maó

1964  Medalla d’honor, Saló de primavera, Maó

1968  Premi Ciutat de Palma de pintura

1969  Premi Ciutat de Barcelona de pintura

1984  Primera medalla, Ateneu de Maó