lunes, 26 de noviembre de 2012

Jesús César Callejero Torres (Calatayud, Saragossa, 18 d’agost de 1933 – Palma, 23 de novembre de 2012)

Mecànic i empresari. Fa els estudis primaris a Calatayud, on des dels 14 anys realitza feines de mecànic. Als 17 anys arriba a Mallorca i es posa a treballar en el sector dels serveis de manteniment i reparació d’instal·lacions fins que el 1956 passa a prestar aquest tipus de serveis a l’hospital de Son Dureta. Posteriorment, mogut per la il·lusió de treballar en un taller mecànic de cotxes, demana feina (1950) en el “Taller El Móvil”, ubicat a la cantonada entre els carrers d’Antoni Marqués i Blanquerna, on s'especialitza com a mecànic de motors d’automòbils.

El 1960 participa com a soci en la constitució de la societat dedicada a la prestació de serveis de reparacions mecàniques de motors de cotxes, amb serveis addicionals d’electricitat, xapa, pintura, neteja i manteniment, que gira sota el nom de Tallers Suauto. El taller s’ubica de bon començament al carrer Blanquerna, núm. 21, de Palma. Com a cap del taller mecànic, destaca per la facilitat que té d’identificar els problemes dels motors, les seves causes i els mitjans adequats per a cada una de les reparacions. D’altra part, dotat d’una aptitud singular per a l’organització i gestió del personal i d’una gran capacitat de treball, es guanya la confiança d’una clientela abundant i fidel. Alhora esdevé un dels mecànics més coneguts i acreditats de l’illa.

En els anys 80, després d’alguns moviments en l’accionariat de la societat, es fan càrrec de la seva gestió Rafel Sans, Bartomeu Ponsell i ell. Després d’una vida dedicada a la feina i al taller, es jubila el 1998 i ven les accions de la societat als altres dos socis, per bé que continua passant pel taller esporàdicament. L’octubre de 1998 es dóna d’alta com a voluntari de Creu Roja.

El vaig veure per darrera vegada el 27 de juliol de 2012, amb motiu de la missa que Creu Roja fa dir a Sant Francesc (Palma) en sufragi de Carme Villalonga Despujol, esposa de Fernando Villalonga Tuyols, antic president de Creu Roja a les Illes Balears. Durant molts d’anys Creu Roja va ser client de Suauto, fet que va permetre que quallés entre ell i Fernando Villalonga una positiva relació d’amistat i confiança.

Casat amb Maria Garcias Ballester, és pare de dues filles, Àngels i Maite, i d’un fill, César. Actiu, vitalista, extravertit i feiner, mor a Palma als 79 anys.