domingo, 23 de febrero de 2014

Catalina Juan Servera “Caty Juan” (Son Armadams, Palma, Mallorca, 1926 - Son Roca, Palma, 11 de novembre de 2014)

Pintora, escultora, ceramista, gravadora i escriptora. També excel·leix com a autora de tapissos. Es forma a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Palma sota el guiatge del seu mestre, Simeó Cerdà Juan. El 1943 inicia la relació amb els pinzells. El 1948 fa a Palma la primera exposició individual de pintura. El 1959 participa en la creació del Grup Tago, del que fa part activa fins a a seva desaparició el 1963. Participa a l’exposició inaugural de grup a l’Estudi General Lul·lià de Mallorca i a les exposicions que fa al Cercle de Belles Arts de Palma, a diversos indrets de l’illa i a Castelló (País Valencià).

Caricatura de Caty Juan, Blanco y Negro

Treballa el paisatge urbà i rural, el retrat, les natures mortes, composicions d’interiors i composicions de figura (Elasticitat estiuenca, 1987). La paleta, de colors saturats i plans, mostra predilecció pels blancs, rojos, ocres i blaus. Fa ús d’un dibuix ben definit, de composició senzilla, habitualment acostada a l’expresió ingènua, autèntica i intimista que tant agrada a la pintora. Les teles  tendeixen a explicar els temes que tracten de manera planera, directa i fàcilment comprensible. Creen atmosferes de silenci i ordre que conviden a la introspecció i a la meditació en un marc poblat d’elements quotidians que transmeten sensacions de seguretat i repòs. Estilísticament barreja recursos d’arrel impressionista, solucions informalistes, un cert ingenuísme i propostes manllevades a l’abstracció expressionista. Els seus primers treballs reflecteixen influències dels pintors Joan Antoni Fuster Valiente i Tito Cittadini.

Individualment desplega una important activitat expositiva a Palma, la Península (Barcelona, Madrid, València, Girona, Bilbao…), a les Illes Canàries, França (París, Carcassona...), Alemanya (Hannover), Part Forana de Mallorca (Deià, Sóller, sa Pobla, Manacor…), Menorca (Ciutadella), Eivissa, etc. També participa a moltes exposicions col·lectives. La pintura ha estat l’eix que ha ordenat i dóna sentit als seus treballs i a la seva vida. Hi ha obra seva de pintura al Museu d'Art Modern de Barcelona, Museu de Gravat de la Biblioteca Nacional de Madrid, Museu Modernista de Can Prunera (Sóller), col·lecció d’Art de ses Tanques (Sóller) i a nombroses col·leccions privades.

Ha realitzat un extens i valuós treball literari, que l’ha portada a escriure 5 novel·les: Ropa tendida (1958), Un paso hacia la calle (1967), La tàmbara (1973), Una pared de adobes (1971) i La noche del calamar (1976). Ha publicat col·laboracions a la premsa, sobretot al diari Última Hora. També ha investigat sobre la cuina i la gastronomia de les illes i ha publicat Cocina balear, Cocina balear: las cuatro estaciones (1985), Entrar a la cuina de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera (1989), Baleares: cocina tradicional, La reposteria de Mallorca, Menorca, Ibiza y Formentera (1994), Recetas con ángel (1994) i altres obres.

Com a pintora ha estat guardonada amb la primera medalla de pintura del VII Saló de Primavera de l’Ateneu de Maó (1967), la medalla Llorenç Cerdà del VIII Certamen Internacional de Pollença (1969), la primera medalla de gravat del Saló de Tardor del Cercle de Belles Arts de Palma (1973), la primera medalla de pintura del Saló de Tardor del Cercle de Belles Arts de Palma (1980). Des del 1986 és acadèmica numerària de la Reial Acadèmia de Belles Arts de les Illes Balears. Com a escriptora ha obtingut el premi Café Gijón de novel·la curta (1976), el premi Armengot de novel·la, el premi de novel·la Ciutat de Terrassa (1971) i el premi de novel·la Ciutat de Girona (1973). El 1957 és finalista del premi Ciutat de Palma de novel·la. Ha col·laborat amb els diaris ABC, Baleares, Majorica Daily Bulletin i Última Hora, i a les revistes Gaceta Ilustrada, Blanco y Negro, Sábado Gráfico, Gourmet i altres.

Afeccionada a la jardineria, l'horticultura i la cuina, es casa amb Luis Antonio Corral Salvador i és mare de tres fills; Josep Lluís, Lluís Antoni i Lydia. Resta vídua el 2002. El 2007 rep el premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears.



Bibliografia

Josep BAUZÀ PIZÀ, “Pintores con historia”, Última Hora, 18-II-2014, pàg. 52.

Joan Carles GOMISCaty Juan, Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears, v. 2, pàg. 373-375, Palma, 1996.

Pere A. SERRA, 101 escultures a la vall de Sóller, Promomallorca, Palma, 1995.

ABC, 13-XI-1970, pàg. 124.

ABC, 25-V-1976, pàg. 27.

AA.DD., Qui és qui a Mallorca, pàg. 264, Promomallorca, Palma, 1999.

AA.DD. Caty Juan, maestros actuales de la pintura y escultura catalanas, núm. 59, La Gran Enciclopedia Vasca, Barcelona, 1980. (Conté textos d'Àngel Marsà, Baltasar Porcel, Gabriel Janer Manila i Miquel Pons Bonet).

GEM, 7, 226-227.