domingo, 26 de febrero de 2012

William Howard Yorke (Saint John, New Brunswick, Canadà, 4 de novembre de 1847 – Liverpool, RU, 1921)

Artista pintor especialitzat en la realització de retrats de vaixells.

Fill de l’artista pintor de temes mariners i retrats de vaixells William Gay Yorke, neix al Canadà el 1847. Quan té uns 9 anys, emigra amb la família a Liverpool (RU). Aprèn l’ofici a les ordres del seu pare, que és el seu mestre. Dotat de força talent, als 18 anys és (1864) un notable retratista de vaixells.

Els seus treballs se caracteritzen per estar ben concebuts, força treballats, acabats amb cura i ser rics en detalls nàutics. Els de la darrera etapa presenten ombres i reflexos. Fa ús de composicions esplèndides i lluminoses, que enalteixen els temes que tracta i sedueixen la mirada per la precisió del dibuix. S’agrada de representar els vaixells navegant cap a alta mar, generalment amb la proa orientada cap a l’esquerra de la composició i amb representació al fons de detalls locals de la costa. Habitualment els navilis naveguen amb totes les veles desplegades i a gran velocitat, cosa per la qual aparenten força dinamisme.

Actiu entre 1858 i 1913, s’enfronta a la competència dels pintors Samuel Walters i Joseph Heards. Adquireix gran anomenada i realitza una obra extensa i apreciada. Mor a Liverpool, la ciutat on viu la major part dels seus dies, als 72 anys d’edat.

Hi ha obra seva a les col·leccions del National Maritime Museum (Greenwich, Anglaterra), The Sausalito Historical Society (Sausalito, Califòrnia), Califòrnia Merchant’s Exange (Union Bank) (San Francisco, EUA), The Manx Museum (Illa de Man), The Mystic Seaport Museum (Mystic, Connecticut, EUA), The Peabody Museum of Salem (Salem, Massachusetts, EUA), Marítime Museum-San Francisco (San Francisco, Califòrnia, EUA), Liverpool Maritime Museum (Liverpool, RU) i altres.

Són obra seva les teles “American Clipper-Ship Raphael”, “The three-mastered Spanish barque Rafael Pomar shortening sail as she approaches Port Mahon, Minorca” (Liverpool, 1875), “Ship Oracle off Liverpool” (Liverpool, 1882) i altres. La tela del Rafael Pomar féu part de la col·lecció de quadres de vaixells de Bartomeu Planas Rosselló. Subhastada a Londres el 2003, actualment pertany a un col·lecionista privat de Mallorca (Illes Balears).


The three-masted Spanish barque
William Howard Yorke, oli/tela, 1875