jueves, 27 de junio de 2013

Galeria Ferran Cano (1973-2013)

El 4 de gener de 1973 Ferran Cano Darder, en societat amb Àngel Juncosa i Gerard Matas, inaugura la galeria 4 Gats, ubicada en el carrer de Sant Sebastià, núm. 7, de Palma. El catàleg inaugural de la galeria porta un escrit de presentació de Robert Graves. La imatge identificativa de l’establiment s’inspira en la de l’antiga taverna Els Quatre Gats, de Barcelona, ja desapareguda. Aquesta imatge és substituïda anys després per una imatge creada per a la galeria per Joan Miró.

El dia primer d’abril de 1986 inaugura un altre espai expositiu al carrer de la Pau, núm. 3, de Palma. El 24 de gener de 1989 inaugura un local a Barcelona que fa girar sota  el nom de Galeria Ferran Cano - Els Quatre Gats, ubicat al carrer Fussina, núm. 6 (Barcelona). Liquidada la societat de la primera galeria, el 19 d’octubre de 2000 inaugura un nou local situat en el carrer del Forn de la Glòria, que dirigeix juntament amb la galeria de Barcelona, ubicada aleshores a la plaça Duc de Medinaceli, núm. 6 (Barcelona).

El juny de 2013 es jubila i tanca la galeria de Palma amb una darrera exposició que recull treballs d’Empar Sard en paper perforat i un video. Alhora tanca l’establiment de Barcelona amb una exposició de David Curto.

Els anys 70 alterna exposicions individuals de grans artistes (Picasso, Miró, Tàpies, Clavé, Saura, Arroyo, Jasper Johns, Warhol, Beuys, Hocker, Miquel Barceló i altres) i exposicions d’artistes conceptuals i pop com Neó de Suro, Equip Llunàtic i Grup Criada.

A partir de 1984 inicia un cicle de treball focalitzat en la introducció de nous artistes al mercat internacional mitjançant la seva participació a les fires nacionals i internacionals d’art contemporani (Art Chicago, Art Basel, Art Cologne, Art Frankfurt, Art Tokio, Lausanne Art, Art Nice, Los Ángeles Art Fair, Miami Art,  FIAC París, Art Gante, New Art,  Red Dot Art Fair, Art Miami, i Art First. Promociona artistes com Bàrbara Juan, Empar Sand, Pep Guerrero, Albert Pinya, Joan Sastre, Amable Villarroel, Manuel Salcedo, Toni Catany, David Curto, etc.



Bibliografia

GEM, 3, 71

GEM, 14, 118

GEM, 19, 21-22

Georgina SAS, “L’adéu a la galeria Ferran Cano”, Bellver, suplement del Diario de Mallorca, núm. 711, pàg. 7, 27-VI-2013, Palma.

Galeria Ferran Cano, www.galeriaferrancano.com