miércoles, 7 de noviembre de 2012

Miquel Morell Covas (Granollers,Vallès Oriental, 7 d'agost de 1923 – Albacete, la Manxa, 5 de novembre de 2012)

Escultor, pintor i dibuixant. Fill de pares mallorquins, neix a Catalunya. Quan és encara un infant, els pares tornen a Mallorca i s’estableixen a la barriada del Camp Rodó (Palma). Estudia a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Palma i a un taller d’escultura. Fa la primera exposició a Palma el 1957. Posteriorment exposa a diverses localitats de Mallorca, la Península, França, Bèlgica i Amèrica. El 1959, juntament amb els pintors Fraver i Vélez, promou la fundació del Grup Tago.

Els seus referents són Giacometti, El Greco i Moore. Sent predilecció per la pintura de Van Gogh. Fa una obra estilitzada i esquemàtica, centrada sobretot en la figura humana. Per a les escultures usa fusta, ferro, pedra, fang i filferro. Li agrada servir-se de materials pobres, senzills i de baix preu. Com a dibuixant, participa en les tasques d'il·lustració de la revista "Ponent", apareguda a Palma el 1956 i subtitulada "Quaderns d'art, literatura i música".

Enemic dels convencionalismes, les modes, la comercialització de l’art i la cerca de l’èxit social, pertany al grup d’artistes desarrelats. Durant un llarg període de temps treballa en la secció de correcció del diari “Última Hora”. Li agrada llegir, sobretot poemes i narrativa de Miquel López Crespí.

Mor als 89 anys a Albacete (Residència de Persones Grans Albàbega), localitat on resideix des del 1996. Amb problemes de mobilitat i autonomia a causa de l’edat, continua dibuixant i llegint fins poc abans del seu traspàs. Hi ha obra seva al museu modernista de Can Prunera (Sóller), al Museu d’Art Modern de Barcelona i a diverses col·leccions privades. Té una entrada a la Gran Enciclopèdia de Mallorca i una altra a enciclopèdia.cat.

A YouTube hi ha una filmació d'un fragment de  la conversa que el juliol de 2010 va tenir amb Cecil Buele i Isabel Rosselló, on es veuen imatges d'alguns dibuixos seus dels darrers anys.


Bibliografia

GEM, 11, 184

GEM, 13, 289

GEM, 6, 344-345Escultura de Miquel Morell Covas
Miquel Morell Covas