sábado, 14 de septiembre de 2013

Erwin Hubert (Viena, Àustria, 1883 – Palma, Mallorca, 23 de setembre de 1963)

Pintor i aquarel·lista. Estudia a l’Escola Superior de Comerç i a l’Acadèmia d’Arts Gràfiques de Viena. Poc abans de fer els 20 anys es posa a treballar a l’empresa editorial d’Eduard Hölzer (1902-1903), que s’encarrega d’imprimir obres de l’arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg-Lorena (1847-1915). Durant un temps s’encarrega de transcriure amb lletra entenedora i pulcra alguns manuscrits de l’arxiduc de lletra entremaliada i de difícil comprensió per a l’impressor i per al linotipista. El 1904 deixa l’editorial per assumir la tasca de secretari personal de l’arxiduc i la de transcriptor i corrector dels seus textos.

Erwin Hubert, Claustre i campanar de Sant Francesc (Palma), aquarel·la

Arriba a Mallorca el 1904 i s’instal·la a Miramar. A bord del Nixe II recorre la Mediterrània acompanyant l’arxiduc. El 1907 torna a Viena i es posa a treballar a una oficina bancària, per bé que manté la col·laboració amb l’arxiduc fins al seu traspàs el 1915.

En esclatar la I Guerra Mundial (1914) s’allista a l’exèrcit austríac amb 31 anys. Això no impedeix que en el moment de la mort de l’arxiduc al Castell de Brandais (Praga) (1915) faci part del seu seguici. En el testament li assigna, com a tot el personal que estava al seu servei, una pensió vitalícia.

El 1916 es casa a Viena i. El 1920, acabat el conflicte bèl·lic, torna a Mallorca i s’instal·la a Miramar amb el propòsit de dedicar-se solament a dibuixar i pintar. A Miramar neix la seva filla Dolors. Més endavant, es trasllada a Palma per residir durant els seus darrers anys a la Pensió Jardí, del carrer de Can Cavalleria. Munta l’estudi a un apartament llogat proper. El 1935 exposa a Galeries Costa (Palma) i el 1936 arran de l’inici de la Guerra Civil marxa a Àustria, d’on torna el 1940, ja iniciada la II Guerra Mundial.

El fotògraf Maties Pizà, el pintor Bartomeu L. Ferrà Juan i alguns altres amics, el mouen a fer una exposició al saló àrab de la Veda (1920). S’hi mostren 13 olis i 47 aquarel·les, que aconsegueixen un gran èxit de públic i de crítica, fet que li obre el camí que li permet convertir-se aviat en un dels retratistes més sol·licitats de Palma. Val a dir que les parelles de retrats (marit i muller), les signa en una sola de les dues teles per assegurar la supervivència de la parella a través de les successives transmissions.

El 1942 exposa a la botiga “Lys”, de la plaça de la Seu. A partir d’aleshores exposa amb freqüència a Palma i també ho fa a Barcelona (1942), Madrid (1945), Sóller (12947) i Artà (1955). Mentrestant passa una llarga temporada al Marroc i visita Egipte. El 1952 viatja a Río de Janeiro (Brasil).

Les obres d’Hubert se sustenten en un dibuix d’excel·lent construcció i en composicions sempre equilibrades i harmòniques. Els enquadraments són preferentment directes i frontals, llevats de casos comptats en els que busca ressaltar aspectes pintorescos o curiosos. El cromatisme és de colors variats, nets i naturals. Les escenes són il·luminades amb intensitat. Se serveix de contrastos suaus sovint poc perceptibles. Idealitza les figures elevant els seus aspectes acollidors, amables, entranyables i gratificants. Les ombres i els reflexos són els estrictament necessàries per donar a les composicions el moviment i la naturalitat pertinents. Pinta paisatges, marines, escenes costumistes, retrats, figures folklòriques, paisatge urbà, personatges exòtics o arquetípics, etc. Treballa l’aquarel·la i en menor mesura l’oli i el dibuix. Tracta l’oli de manera similar a l’aquarel·la, amb pinzellades diluïdes, superposicions i transparències. Dóna un gran impuls a la tècnica de l’aquarel·la a l’illa. És deixeble seva l’aquarel·lista Margaret Hall-Sweeney (1904-1973).

El Foment del Turisme fa ús de composicions del pintor per a cartells, fulletons i postals de promoció turística. A més fa treballs d’il·lustrador, com la portada de “Mallorca Guía Gráfica Costa”, “Viatge a Mallorca, de José M. Salaverría i altres. Pinta a Viena, Praga, Valldemossa, Deià, Marroc, Egipte, Sant Sebastià, Port d’Andratx, Camp de Mar, Sóller, Bunyola, Pollença, Palma, etc.. Exposa a Palma, Barcelona, Madrid, Sevilla, Jerez, Tarragona, Sóller, Artà, Río de Janeiro, etc.

Passats els anys, no deixa el costum d’anar tots el dies a prendre un bany de mar fins que un dia, quan es disposa a pujar a un tramvia és atropellat per una motocicleta. Una fractura de la base del crani li provoca la mort el setembre de 1963 als 80 anys. Rep sepultura a Palma a la tomba de la família de Bartomeu L. Ferrà Juan.

Erwin Hubert, Port de Sóller, aquarel·la

La Comissió Permanent de l’Ajuntament de Palma fa constar el sentiment de la corporació per la defunció del pintor i inicia els tràmits perquè un carrer de Palma dugui el seu nom. El 29 de setembre de 1963, Sóller li dedica un homenatge amb l’assistència dels seus dos fills, Dolores i Guni. A les Galeries Mora s’inaugura una exposició d’obres del pintor propietat de famílies de la vall. Del 2 al 14 d’octubre de 1965 el Cercle de Belles Arts de Palma presenta una exposició d’homenatge amb 56 obres i un catàleg. El 1968 Ana Marconi, vídua de Joan Saridakis, organitza una recepció d’homenatge al pintor en els salons de Marivent. El 1993 una obra seva fa part de l’exposició “100 anys, 100 pintors”, que presenta el Govern Balear i el Consell Insular de Mallorca a sa Llonja i a la Sala Guillem Mesquida. El 1994 la Fundació Barceló presenta una exposició amb motiu del 30è aniversari del seu traspàs i edita un breu catàleg amb reproduccions a color.



Bibliografía (selecció)

Josep M. PARDO, “Hubert, Erwin”, ‘La Pintura i l’Escultura a les Balears’, pàg. 338-341, Promomallorca ed., Palma, 1996.

CATÀLEG-1994, “Exposició del pintor Erwin Hubert (1883-1963)”,,Fundació Barceló editor, desembre 1994- gener 1995, Palma, 1994.

Helga SCHWENDIGER, “El archiduque Luis Salvador de Àustria”, Catàleg-1994.

CATÀLEG-1993, “100 anys, 100 pintors (1893-1993)”, Exposició a sa Llonja i a la Sala Guillem Mesquida (La Misericòrdia), pàg. 46 i 136, Govern Balear i Consell Insular de Mallorca, Palma, 1993.

Lluís RIPOLL i Rafel PERELLÓ, “Erwin Hubert”, ‘Las Baleares y sus pintores’, Lluís Ripoll editor, Palma, 1981.

Rafel PERELLÓ PARADELO, “Pintores extranjeros en Mallorca: Tito Cittadini, William Edward Cook, Erwin Hubert i Médard Verburg”, Palma, 1979.

GEM, 7, 65-66.

Erwin Hubert, Palma i el port, aquarel·la