martes, 27 de agosto de 2013

Ellis Jacobson (San Diego, Califòrnia, EUA, 16 de desembre de 1925 – Palma, Mallorca, 23 d’agost de 2013)

Pintor. Fill d’una família de classe mitjana, el pare porta un negoci de fabricació i muntatge de rètols lluminosos de neó. Comença la formació a l’Escola de Belles Arts de San Diego, que amplia a l’Escola d’Art la Jolla (Califòrnia). Consolida el domini de les habilitats de bon dibuixant a l’Institut d’Art Chouinard de Los Ángeles, on coneix Donald Graham, antic director de l’Escola d’Animació de Walt Disney.

Els anys 50 i 60 del segle XX viatja per Europa, assisteix a l’Académie la Grande Chaumière (París) i a l’Studio Hinna (Roma), per recalar després al Taller Artístic de Torremolinos (Màlaga). Culmina la formació a la Universitat de San Diego (Califòrnia). Al llarg dels anys esmentats, enriqueix la capacitat d’expressió barrejant influències del còmic, la publicitat, el cinema, el teatre i el disseny. En una llarga estada a Hollywood treballa de caricaturista: hi realitza més de 5.000 retrats. Fa una estada a París per estudiar els dibuixos de Miquel Àngel, Dominique Ingres, Eugène Delacroix, Camille Corot, Antoine Watteau, Hans Holbein i d’altres que conseva el Cabinet des Dessins del Museu del Louvre.


Ellis Jacobson, Sense títol, tècnica mixta/tela


El 1962, aconsellat per Fred Hocks, un dels seus mestres, fixa la residència a Mallorca amb el propòsit de dedicar-se plenament a la creació artística. Té el domicili al Terreno, després a Deià i, finalment, a Gènova (Palma). Viatja per exposar a Europa i als EUA. El 1969 participa a l’exposició col·lectiva inaugural de la Galeria Pelaires.

A Mallorca fan part del seu cercle d’amistats els pintors Jim Bird, Steve Afif, John Ulbricht, Ritch Miller i altres. Miller, amb el pas del temps, esdevé un conseller buscat i respectat per Jacobson gràcies a l’amistat que els uneix i les afinitats que comparteixen. Participa (1975-1980) en les reunions del Grup Dimecres (Jim Bird, Miquel Brunet, Rafel Amengual, Mompó, Steve Afif, Longino, Ritch Miller...), algunes de les quals es fan a casa seva. El 1993 cedeix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears 150 obres que constitueixen una selecció de les seves etapes estilístiques.

La seva creació artística inclou dos àmbits diferents de treball, per bé que complementaris i inseparables (Gomis-1996): l’expressionisme abstracte i la figuració humana. La pintura abstracta és enèrgica i d’una gran força cromàtica. Incorpora una poètica suggerent i alhora suggestiva. Reflecteix influències de la pintura oriental i dels trets gestuals dels surrealistes.

La figuració, focalitzada en els rostres, parla de la tragèdia humana personal i col·lectiva. En són exemple emblemàtic les obres dedicades als presoners, als poderosos, als violents, als innocents, als tirans, als savis, etc. Destaquen les sèries Drets Humans i Presoners.

Cultiva les tècniques de l’aquarel·la, el collage, el dibuix, l’oli, el pastel i les tintes acríliques. Fa exposicions individuals als EUA (San Diego, Santa Bàrbara, Los Ángeles, Columbia...), Espanya (Barcelona, Sitges, Palma, Alcúdia, Manacor i Deià), Itàlia i Suïssa.

Tenen obra seva el Govern de les Illes Balears, el Museu de Mallorca, el Museu d’Art Modern i Contemporani “Es Baluard” (Palma), el Parlament de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma, l’Ajuntament de Manacor, el Museu d’Art Contemporani de Mallorca (sa Pobla), l’Ajuntament d’Alpera, el Museu d’Art de Long Beach (Califòrnia), el Museu d’Art Contemporani de Villafamés (País Valencià), el Museu del Monestir de Lluc, altres col·leccions institucionals i nombroses col·leccions privades.

Té una entrada a la GEM i a la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears. Malalt d'alzheimer, mor la matinada del 23 d’agost als 87 anys d’edat.


Bibliografía (selecció)

CATÀLEG-2004, “Ellis Jacobson. Antològica”, Exposició al Casal Solleric, novembre 2004-gener 2005, Ajuntament de Palma i Caixa del Mediterrani, Palma, 2004.

Carme CASTELLS, “Ellis Jacobson. Antològica”, Catàleg-2004, pàg. 15-51.

Alexandre BALLESTER, “La pintura d’Ellis Jacobson. El present infinit”, Catàleg-2004, pàg. 53-57.

Joan Carles GOMIS, “Jacobson, Ellis”, ‘La Pintura i l’Escultura a les Balears’, t. 2, pàg. 355, Promomallorca ed., Palma, 1996.

CATÀLEG-1993, “100 anys, 100 pintors (1893-1993)”, Exposició a sa Llonja, maig-juny, pàg. 89 i 137, Palma, 1993.

GEM, 7, 157-15

Cristina ROS, "Mor Ellis Jacobson, establert a Mallorca fa 50 anys", Ara Balears, 24-VIII-2013, pàg. 35.

Mariana DÍAZ, "Fallece el pintor Ellis Jacobson", Última Hora, 24-VIII-2013, pàg. 61.

Gabriel RODAS, "Muere Ellis Jacobson", Diario de Mallorca, 24-VIII-2013, pàg. 46.